mei 30, 2018

Buitengewoon onderwijs in Lesotho

Anse Cornelissen is een student BanaBa Buitengewoon Onderwijs die haar praktijk in het buitenland aflegt. Hieronder vind je haar relaas:

In september 2017 schreef ik me in voor de Banaba Buitengewoon Onderwijs aan hogeschool VIVES. Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Ik koos ervoor om mijn vleugels uit te slaan…

Ik doe mijn praktijk in Lesotho, ook wel ‘mountain kingdom’ genoemd. Dit is een land ongeveer zo groot als België volledig omgrensd door Zuid-Afrika. Mijn praktijk doe ik in het buitengewoon onderwijs in Ferrando Recourse Centre Special School. Hier zitten leerlingen van 6 tot en met 20 jaar. Het is een zeer diverse groep, met allemaal unieke leerlingen. In de school proberen we de leerlingen een aantal vaardigheden aan te leren die ze later kunnen gebruiken om zo zelfstandig mogelijk te leven. Zo leren we hen bijvoorbeeld koken, poetsen, naaien en knutselen. Sommige leerlingen leren ook schrijven, lezen en tellen. De meeste leerlingen spreken enkel Sesotho of spreken niet. Het is jammer dat ik ze niet altijd kan verstaan, maar het is ook boeiend om een manier te zoeken hoe we toch kunnen communiceren. Ze vinden het heel leuk om me Sesotho aan te leren. Ik ben een leerkracht voor hen en zij zijn een leerkracht voor mij. Het zijn schatten van leerlingen die allemaal een speciaal plekje in mijn hart hebben gekregen. Ze geven zoveel liefde. Een lach op hun gezicht maakt mijn dag al helemaal goed.

Dit is niet mijn eerste keer in Lesotho. Maputsoe, de stad waar ik verblijf, kende ik al doordat ik hier voordien vrijwilligerswerk gedaan heb. Dit gaf me de mogelijkheid om mijn eigen huisje te huren. Weg met het luxeleven en ‘back to basic’. Dit is voor mij de beste ervaring ooit. Door tussen de lokale bevolking te leven, heb ik de cultuur veel beter leren kennen. Hier in Lesotho zijn de mensen zeer open en vriendelijk. Als ik hulp nodig heb, kan ik bij de buren aankloppen en dan staan zij voor mij klaar.

Anse Cornelissen