december 9, 2019

School@Platteland

School@Platteland (www.schoolatplatteland.be) is een project over openluchtonderwijs waarbij een klas van de derde graad basisonderwijs gedurende een langere periode één halve dag per week naar een boerderij of openluchtlocatie gaat. Ter plaatse helpen de kinderen de enthousiaste gastheer of gastvrouw bij zijn/haar dagelijkse klussen. Aan die werkjes wordt heel wat lesstof uit verschillende vakken gekoppeld, waardoor het leren voor de kinderen zeer concreet wordt. Wat in 2015 begon met een bachelorproef van twee studenten uit de lerarenopleiding, mondde anno 2019 uit tot een succesvol project met 17 boerderijen en openluchtlocaties en 21 scholen. Het project School@Platteland heeft zijn wortels te danken aan Jan Allegaert en wordt momenteel verder gedragen door Annelore Blondeel in samenwerking met Inagro.

Onlangs zag een nieuwe website www.schoolatplatteland.be het levenslicht waar je meer te weten komt over het opzet van het project en waar je lessen kan terugvinden. Momenteel zijn er zo’n 100 lessen beschikbaar die gebruikt kunnen worden door zowel leerkrachten en landbouwers van het project als door andere leerkrachten die outdoor education een plaats willen geven in hun klaspraktijk.

De voorbije twee jaar werd er ook onderzoek gedaan naar de effecten van het project op de kinderen. Leerlingen geven aan het project als zeer positief te ervaren. Ze begrijpen beter waarom techniek en wetenschap belangrijk zijn in de samenleving omdat ze leren in een authentieke context en ze praktisch aan de slag gaan. Leerlingen leren elkaar beter verdragen omdat ze elkaar op een andere manier leren kennen. Grenzen worden verlegd, interesses worden verbreed, durf komt aan te pas. Merendeel van de leerkrachten geeft ook aan dat het vooral die leerlingen zijn die in klas (cognitief) minder sterk presteren, het meest openbloeien op de openluchtlocatie. Door de meer praktische kennis en kunde groeit het zelfvertrouwen vooral bij deze leerlingen. We zien ook dat leerlingen beter scoren op een WERO-test na het project. Leerkrachten geven aan dat leerlingen de leerstof beter begrijpen omdat ze actief bezig zijn en de leerstof in een authentieke context gekaderd is. Leerlingen leren het best wanneer het onderwijs betekenisvol, actief en ervaringsgericht is. De ervaringen van School@Platteland hebben ook een invloed tot thuis: kinderen starten thuis een moestuin, ze leren nieuwe dingen eten, ze helpen met het zaaien, planten en oogsten van groenten en fruit…

Het project loopt grotendeels af en daarom zijn we momenteel op zoek naar ideeën, middelen… om het project een verdere toekomst te geven. Een idee of suggestie? Stuur een mailtje naar annelore.blondeel@vives.be.