In de week van 19 februari 2018 draaiden de tweedejaarsstudenten kleuteronderwijs mee in een methodeschool in Vlaanderen of Nederland. Ze maakten er kennis met onderwijs dat wordt gegeven vanuit een specifieke methode of visie, zoals Freinetonderwijs, Steineronderwijs, een ervaringsgerichte school, een leefschool, Jenaplan, Daltononderwijs, Montessori, … Eén derde van de groep studenten maakte er een ‘internationale week’ van door een weekje stage te lopen in een school in Nederland. Tegelijk met de kennismaking van de school en het onderwijs, groeiden zij in hun internationale competenties.
Tijdens de participatiestage lieten de studenten zich inspireren door een aanpak waar ze nog niet eerder mee in contact kwamen. Op die manier wordt hun visie op onderwijs breder en kunnen studenten ideeën voor hun eigen praktijk opdoen en uittesten. De participatiestage bereidt de studenten enerzijds voor op hun komende stage bij de oudste kleuters, waar ze worden uitgedaagd om zoveel mogelijk aan de slag te gaan met wat de kleuters hen aanleveren. Anderzijds spoort dit voorproefje studenten misschien wel aan om zich in de laatste fase van hun opleiding te specialiseren in methodeonderwijs.
De studenten keerden terug met een heleboel nieuwe ideeën en ook wel een aantal vragen over kleuteronderwijs. “Oei, ze zouden toch antwoorden moeten gekregen hebben?”, denk je misschien bij jezelf. Ja, maar daarnaast geven de vragen nog meer kansen om te groeien als leerkracht. Missie geslaagd dus!
Meer info: Celine De Vos (celine.devos@vives.be) en Nathalie Colle (nathalie.colle.vives.be)