Jessica Harnie, student kleuteronderwijs via afstandsonderwijs, koos vorig jaar voor het OPO International boost. Hieronder lees je haar reisverslag.
Vorig academiejaar schreef ik me in voor het OPO International Boost. New York stond niet echt op mijn bucketlist maar het leek me wel interessant om eens mee te maken hoe het daar gesteld was op vlak van onderwijs. Het feit dat we ook partner, familie en/of vrienden konden meenemen was voor mezelf doorslaggevend. Mijn partner, ik en onze 2 beste vrienden besloten om samen deze reis te maken.
Ik vond het echt een heel leerzame studiereis. Er was voldoende afwisseling tussen momenten om studiegebonden bezoeken te doen als momenten om zelf New York te verkennen. We waren weg met een hele fijne groep en het feit dat we ons op voorhand moesten inschrijven voor de studiebezoeken maakte dat we telkens met andere mensen op studiebezoek gingen en zo iedereen beter leerden kennen. Bij de geplande activiteiten en bezoeken was er ook heel wat variatie. Zo bezochten we samen Times Square voor een eerste indruk, kregen we een rondleiding in de straten van New York en Central Park, gingen we naar Ellis Island. We bezochten de One World Tower, het WTC Museum en de United Nations. Verder was er heel wat keuze voor studiegebonden bezoeken, maar aangezien ik studente kleuteronderwijs ben, koos ik dus voor een bezoek aan een privéschool, een kleuterschool, een buitenschoolse kinderopvang (in de Bronx om kinderen uit de criminaliteit te houden) en een methadonkliniek, omdat dit me wel een uniek bezoek leek.
Wat betreft het studiereisgedeelte ben ik heel blij dat ik kon zien hoe het er daar in de onderwijswereld aan toe gaat. De werking in de privéschool ‘Speyer Legacy’ was heel sterk gericht op zelfstandigheid maar ook op prestatiedruk. De docent die de rondleiding gaf, zei dat ze van hun leerlingen verwachtte dat ze ingenieurs worden.
Ik ging ook naar ‘Jewish Board’, een kleuterschool voor kinderen met een beperking. Hier hadden ze 6 klassen van 8-9 kleuters met 4 begeleiders per klas. Daar kunnen wij in België alleen maar van dromen. Het grootste negatieve punt voor New York, en dat is helaas niet enkel op vlak van onderwijs maar ook in de zorg enzoverder, is dat er een heel groot verschil is tussen arm en rijk. Ook de andere bezoeken die niet gerelateerd waren aan onderwijs, waren wel boeiend om mee te maken.
Ik ben heel blij dat ik als kleuterjuf in België kan werken, maar ik heb zeker ook leerwinst uit deze reis gehaald. Zo zou het heel fijn zijn om aparte klasjes te hebben waar ze terecht kunnen voor een muziek- of beeldactiviteit. Ook het zelfstandig werken zou ik meer willen uitwerken en toepassen. Ook hun manier van observeren spreekt me wel aan, ze doen dit via een raam waardoor de kleuters niet merken dat ze geobserveerd worden en ze dus hun normale gedrag blijven uitvoeren. 2 keer per dag 30 minuten bewegen lijkt me ook interessant om mee te nemen.
Er was natuurlijk ook veel moois te zien. Er waren heel wat vrije momenten dus voldoende kans om al een deel van New York te zien. Een week is te kort om alles gezien te hebben, maar de belangrijkste zaken die we wilden zien en doen hebben we kunnen afvinken. Wat ik persoonlijk een aanrader vind, is Pebble Beach, van waaruit je een heel mooi uitzicht hebt op Manhattan. Het was echt een zeer aangename reis en zowel op vlak van studie als persoonlijke groei was dit een aanrader. Wij gaan later zeker nog eens terug, want ook al stond New York niet op mijn planning, deze stad heeft zeker een plek in mijn hart veroverd!
Haar reisdagboek kan je hier lezen.