Begin maart trok docente Justine Pillaert naar Paramaribo, Suriname, om daar studenten te bezoeken tijdens hun intercontinentale stage en om er samenwerkingsverbanden te versterken. De hoofdstad werd twee weken lang haar uitvalsbasis. Op het programma: dialoog met de Surinaamse lerarenopleiding, de pedagogische begeleidingsdienst en heel wat schoolhoofden en leerkrachten in basisscholen. Daarnaast zag ze VIVES-studenten uit de opleiding lager, secundair en kleuteronderwijs aan de slag in hun stageklassen in Paramaribo en Groningen.
“Fascinerend om de studenten in een andere context voor de klas te zien staan! De situatie en de middelen zorgen in Surinaamse scholen vaak echt voor een andere context. Ik bezocht niet alleen scholen in de hoofdstad, maar ook in verder gelegen dorpen, zoals Groningen. Tijdens een driedaagse uitstap naar het binnenland konden we zelfs binnenkijken in een klas in Jaw Jaw, een dorp aan de oevers van de Surinamerivier dat je enkel via het water kan bereiken.”
De studenten ervaren tijdens hun intercontinentale stage de invloed van een andere culturele setting op de manier waarop ze hun lessen organiseren en invullen. De leerlingen gebruiken in Suriname bijvoorbeeld geen invulboeken, maar schrijven alles met de hand in een schrift. Er zijn wel handboeken, maar die zijn vaak gedateerd. Surinaamse leerkrachten zijn daardoor natuurlijk wel sterk in bordgebruik. In de kleuterklassen zie je zelden hoeken.
“Kinderen leren op jonge leeftijd lezen en schrijven, in het Nederlands, hoewel dat bijna nooit hun thuistaal is. Vooral in de verder gelegen dorpen hoorden we leerlingen dan ook vaak onderling praten in het Sranan Tongo, naast Nederlands de meest gebruikte contacttaal. De mobiliteit was dus ook inspirerend om de aanpak Nederlands niet-thuistaal te mogen ervaren.”
De docentenmobiliteit was mogelijk met de steun van de provincie West-Vlaanderen. Wil je het reisverslag in beelden beleven, bekijk dan even de Instagrampagina Pillaert_in_Paramaribo.
Meer info: justine.pillaert@vives.be