De laatste jaren vindt co-teaching almaar meer ingang in het (hoger) onderwijs. Ook in ons docententeam wordt daarmee volop geëxperimenteerd. Uit de theorie komt voor leerkrachten vooral het positieve effect op de eigen professionaliteit naar voor. Het leren van elkaar, het elkaar versterken staat voorop. Co-teachen is professionaliseren ten top. Voor leerlingen komt vooral het meer op maat werken als positief effect naar voor. Leerkrachten kunnen beter differentiëren in functie van mogelijkheden en noden van studenten.
Op https://www.klasse.be/88761/co-teaching-6-vormen/ vind je de 6 verschillende vormen duidelijk uitgelegd (zowel visueel als met tekst). Belangrijk: het ene model is niet beter dan het andere. Het belangrijkste is dat er bewust gekozen wordt bijv. op basis van soort les, noden van de groep maar ook de ondersteuningsbehoeften van leerkrachten, praktische overwegingen … Het is belangrijk om erop te letten dat de rollen van de leerkrachten wisselen. Elk model heeft voor- en nadelen.
Hieronder vind je enkele getuigenissen van collega’s:
Joke Maesen en Katrien Vandenberghe co-teachen binnen het opleidingsonderdeel “De leeromgeving aanpassen aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften” uit de Banaba Buitengewoon Onderwijs:
We vertrekken voor dit OPO vanuit de visie ‘teach what you preach en preach what you teach’. Co-teaching een van de onderwerpen die aan bod komt (elke les komt dit aan bod, maar in 1 les wordt het onderwerp ook inhoudelijk en theoretisch uitgediept), studenten moeten hiermee aan de slag in de praktijk. Bovendien hebben wij in de BanaBa BuO een heel heterogene groep studenten (met verschillende vooropleiding, pas afgestudeerd of reeds een aantal jaar aan het werk, praktijk bij verschillende doelgroepen,…). We wilden beter tegemoet komen aan de noden en mogelijkheden van onze studenten. Wij werkten alles samen uit (co-creatie en co-planning), gaven alle lessen samen (co-uitvoering) en maakten het evaluatiesjabloon samen op, verdeelden wel de studenten voor begeleiding en om de evaluaties op te maken (elke student kreeg 1 begeleidende docent toegewezen die ook evalueerde), maar deelden onze eerste feedback en ervaringen om zo op dezelfde lijn te zitten. We reflecteerden en evalueerden mondeling samen na elke les en deelden dit ook met elkaar in 1 document. Op het einde van het traject gebeurde ook een eindevaluatie (co-evaluatie).
Joke Maesen en Sophie Favere co-teachen binnen het opleidingsonderdeel “Reflectie en sociale vaardigheden” (RSV) uit de educatieve bachelor kleuter- en lager onderwijs via werkplekleren:
Wij hadden zelf de wens om samen in co-teaching te werken en dit met de reden dat we vonden dat we onvoldoende konden inspelen op noden en mogelijkheden van studenten voor het vak RSV. De beginsituatie van studenten was heel verschillend: sommige studenten moesten van nul starten, anderen hadden in het secundair reeds heel wat kennis en vaardigheden opgedaan m.b.t. RSV. In dit vak worden o.a. vaardigheden geoefend en dan merk je ook dat studenten zich niet altijd veilig voelen in (grote) groep om vaardigheden te oefenen, te tonen … Sophie en ik wisten heel goed dat we beiden een andere lesstijl hebben, maar toch vonden we het een uitdaging om met co-teaching aan de slag te gaan.
Meer info over co-teaching: joke.maesen@vives.be