juni 17, 2019

SIREE-project

Social Integration of Refugees through Education and Self Employment, kortweg SIREE, is een grensoverschrijdend project om de sociale en economische integratie van vluchtelingen en migranten te verbeteren. Het project heeft als doel de maatschappelijke uitdaging van sociale uitsluiting aan te pakken door de toegang tot onderwijs en zelfstandig ondernemerschap te verbeteren via de methode van co-creatie.

Vijf docenten/onderzoekers van Vives trekken het werkpakket onderwijs. Miranda Poeze, Imane Mazouz en Dimitri Van Maele werken bij de opleiding sociaal agogisch werk (SAW) in Kortrijk, Stefan Dewitte werkt in de lerarenopleiding Brugge en Els Vanobberghen in de lerarenopleiding Kortrijk.

Het project omvat zowel kleuter, lager, secundair als volwassenonderwijs en wordt tegelijkertijd uitgevoerd in veertig scholen in vier landen (Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België). In West-Vlaanderen nemen 18 scholen deel aan het onderzoek.

In de eerste onderzoekende fase (van maart 2018-september 2018) werd in de vier deelnemende landen een literatuuronderzoek gedaan naar de barrières die vluchtelingen ondervinden om te kunnen participeren aan het onderwijs. In dit onderzoek kwamen alle ‘betrokken partijen’ via diepte-interviews aan het woord (leerlingen in OKAN, ouders en leerlingen met niet-EU migratie-achtergrond, leraren, leraren in opleiding, zorgcoördinatoren, GOK-coördinatoren, …). Het resultaat van deze bevraging kan je terugvinden in het rapport “Transcending educational boundaries: challenges to the educational inclusion of refugees in Europe’s 2 Seas area” dat in oktober 2018 werd voorgesteld.

In de tweede fase van het project (januari 2019-juni 2020) onderzoeken alle partners in de verschillende landen of het co-creatiemodel en de oprichting van een leergemeenschap met mensen uit de doelgroep een zinvolle methodiek is om de sociale integratie van deze mensen te bevorderen. Daarbij staat de stem van de kwetsbare doelgroep, ouders én leerlingen, centraal en wordt in samenspraak met andere onderwijsactoren gezocht naar concrete acties die het schoolgebeuren voor de doelgroep optimaliseren. M.a.w. de vluchtelingen en leerlingen/ouders met een niet-EU migratie-achtergrond zijn niet enkel de doelgroep, maar ook volwaardige partners in de gesprekken, verslaggeving, uitwerking van testcases… Hen centraal stellen in de leergemeenschappen vormt een innovatief en kernachtig speerpunt van het project. De Vives docenten zijn in deze fase ook verantwoordelijk om de trekkers van alle leergemeenschappen op te leiden, te inspireren en bij te sturen.

In de derde en afsluitende fase (juni 2020-maart 2021) zullen de resultaten gebundeld worden in een handleiding, een toolbox met de gebruikte methodieken en komen er ook nog workshops, internationale meetings en opleidingen voor 450 (toekomstige) leerkrachten.

Je kan de voortgang van het project volgen via https://www.facebook.com/siree.eu/

Meer info kan je krijgen via els.vanobberghen@vives.be.