In de bachelor-na-bachelor Buitengewoon onderwijs staat sinds vorig jaar het nieuwe opleidingsonderdeel ‘de leeromgeving aanpassen aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften (SOB)’ op het programma. Een mond vol…
In dit vak willen we studenten motiveren om ‘out of the box’ te denken en te vernieuwen. Maar let op: vernieuwing niet om de vernieuwing, maar omdat we geloven dat dit zinvol is voor onze leerlingen (De Fraine, 2016). Leerlingen met SOB, zowel in gewoon als in buitengewoon onderwijs, dagen ons uit als leerkracht! En in dit vak gaan we de uitdaging graag aan. Enthousiast gaan we aan de slag in de lessen én de praktijk met een aantal concrete methodieken, werkwijzen, visies,… waarvan aangetoond is dat ze werken (Hattie en Mitchell)! We spelen coöperatieve spelen, ontdekken Universal Design for Learning (UDL), gaan in op verschillende vormen van assessment, testen multimedia uit, experimenteren met co-teaching,… En dit telkens met de focus op leerlingen met SOB. Hoe kunnen we het onderwijs aan deze leerlingen verbeteren? Studenten worden actief aan het werk gezet. Fouten maken mag, uitproberen moet!
Als docenten zijn wij er om de studenten ‘goede voorbeelden’ te tonen. De lessen worden in co-teaching gegeven en in het kader van ‘teach what you preach’ passen we alles wat we aanbrengen zelf toe. Daarnaast leggen we ook uit wat we doen, want zonder te expliciteren gaat de boodschap soms verloren… ‘preach what you teach’! We zijn er als docenten ook om studenten uit te dagen én te ondersteunen. Je kunt in alles beter worden en groeien: geloof in jezelf, moeite doen en ondersteuning krijgen zijn hiervoor randvoorwaarden (Van den Brande, 2017) en dit willen we graag in dit opleidingsonderdeel bekomen: durven, doen en groeien zodat we kwaliteitsvol onderwijs aan alle leerlingen kunnen bieden!
Meer info? Joke.maesen@vives.be en katrien.vandenberghe@vives.be
Bronnen:
De Fraine, B. (2016). Flexibele leerwegen. Tielt: Lannoo.
Van den Brande, K. (2017). Onderwijs voor de 21ste eeuw. Leuven: Acco.
Hattie, J. (2015). Leren zichtbaar maken. Rotterdam: Bazalt.
Mitchell, D. (2015). Wat écht werkt: 27 evidence based strategieën voor het onderwijs. Huizen: Pica.