december 7, 2018

Onderzoek welbevinden op school

Welbevinden op school wordt gezien als de mate waarin een leerling de school beleeft vanuit zijn of haar actuele en duurzame schoolervaringen. Een vage definitie, maar zonder twijfel is het een samengaan van verschillende aspecten, zoals tevredenheid, het ervaren van betrokkenheid, een positieve kijk naar zichzelf, goede sociale relaties en een aangenaam pedagogisch klimaat. Schort er iets aan één of meerdere aspecten van dit welbevinden, dan heeft dat een invloed op het kind of de jongere.

De adolescentie wordt vaak gezien als een woelige tijd waar de emotionele ontwikkeling meermaals een grillig traject beschrijft. Sommige onderzoekers stelden reeds vast dat jonge mensen aangeven minder gelukkig te zijn vergeleken met hun tijd op de basisschool. Ongeveer de helft van alle 11-17-jarigen rapporteren meer dan eens per week te lijden te hebben van een of meerdere psychosomatische klachten zoals slaapproblemen, hoofdpijn of zenuwachtigheid. Men kan verwachten dat gezien de toegenomen prestatiedruk maatschappelijk, op school, thuis, of onder vrienden (bv als gevolg van zichzelf voortdurend te vergelijken met anderen op sociale media), dit een aanzienlijke druk zet op het welbevinden bij adolescenten maar ook bij kinderen uit de basisschool (3de graad). Dit kan dan een aanleiding zijn tot het ontwikkelen van psychosomatische klachten (bv buikpijn), psychologische problemen (bv angst), een lage zelfwaarde, enz.

De lerarenopleiding van de Vives Hogeschool, campus Kortrijk, doet dit academiejaar onderzoek naar welbevinden op school. Hiervoor worden studenten uit het eerste en het tweede jaar van de lerarenopleiding Kleuter- en Lager onderwijs ingezet. Ook leerlingen uit de 3de graad van diverse scholen uit het secundair onderwijs, helpen mee om gegevens te verzamelen.  Uiteindelijk is het de bedoeling om de mentale gezondheid en verschillende aspecten van welbevinden bij kinderen in de basisschool en de eerste jaren van de middelbare school in kaart te brengen. Deze beschrijvingen worden dan gebruikt om verbanden na te gaan met bijvoorbeeld leerresultaten en stress.

Positieve emoties op school zijn zonder twijfel belangrijk. Onderzoek toonde reeds aan dat ze gelinkt zijn aan creativiteit, motivatie en succes op school. Verdere bewustwording lijkt ons dus absoluut noodzakelijk.

Het onderzoek wordt afgesloten met een slotdag. Tijdens deze interactieve slotdag worden de onderzoeksresultaten uiteengezet en is er een panel van experten, een bekende Vlaming en de onderzoeker aanwezig. De slotdag gaat door op 8 mei 2019 in Vives, campus Kortrijk.

Voor meer informatie en vragen kan je je richten tot Peter Dejonckheere (peter.dejonckheere@vives.be).