Voor de module Horizonverruimend: Erfgoed en identiteit in grootstedelijke context trokken we dit jaar voor het eerst met studenten BAKO en BALO dag/wpl naar de Nederlandse grootstad Rotterdam. Daar proefden de studenten een week lang van het Nederlandse onderwijssysteem, maar bekeken ze het klasgebeuren ook vanuit vier heel specifieke invalshoeken: die van erfgoed en identiteit, diversiteit, brede school en kansarmoede.
Voor we echter naar Rotterdam trokken, kregen de studenten in Tielt nog theoretische achtergrondinformatie over de vier pijlers en gingen we ook naar dé grootstad in eigen land om ervaringen op te doen: Brussel. Samen zochten we hoe we cultuurgebonden thema’s als Sinterklaas en Kerst kunnen opentrekken naar universele thema’s als schoenen, spelen, muziek… Zo leren we niet alleen oog te hebben voor onze eigen cultuur, maar ook voor de diversiteit die vandaag de dag aanwezig is in vele klassen. Daarbij werd ook gekeken naar hoe kinderen het beste hun eigenheid kunnen uitdrukken: via impressie en bagage naar expressie.
Op zondag 2 december was het dan echter zover: we vertrokken met de bus richting Rotterdam. Daar aangekomen werden we meteen ondergedompeld in de (figuurlijke) binnenkant van de stad. We maakten immers een geleide rondwandeling door Spangen, een Rotterdamse wijk in volle ontwikkeling waar rijk en arm letterlijk naast elkaar leven en de diversiteit heel zichtbaar is, bijvoorbeeld in het onderwijs: je vindt er dan ook scholen van het openbaar onderwijs, maar ook protestantse, rooms-katholieke, islamitische en montessorischolen bij elkaar.
Van maandag tot en met vrijdag liepen de studenten dan stage in Rotterdamse scholen waarbij de nadruk lag op een afwisseling van participatieve observaties en het leiden van enkele activiteiten met oog voor het universele boven het culturele. Al snel werd duidelijk dat naast de specifieke context van de grootstad ook de omschakeling naar het Nederlandse onderwijssysteem toch wel wat aanpassingen vroeg van onze studenten. En laten we de taal dan nog niet vergeten: zeg nooit tegen een Nederlands kind dat het “op de poep” moet gaan zitten, want dat wordt op veel gegniffel onthaald.
Dacht je overigens dat Sinterklaas in België reeds groots werd gevierd, dan is dit in Nederland toch nog veel grootser. Onze studenten mochten dit ervaren tijdens hun stage waarin ze overspoeld werden met ‘surprises’, pepernoten (wat blijkbaar niet hetzelfde is als kruidnoten!), het sinterklaasjournaal (dat van groep 1 tot en met 8 gretig wordt gevolgd op elk vrij moment in de klas)… Op 5 december is er dan ook altijd maar een halve dag school en gaan ook veel volwassenen maar een halve dag werken zodat er ’s avonds volop tijd is voor pakjesavond.
Op vrijdag keerden we uiteindelijk allemaal uitgeput, maar boordevol nieuwe ervaringen terug naar huis.
Meer info: liesbeth.vandersypt@vives.be