In deze module in het derde jaar kleuter- en lager onderwijs staan we stil bij de overgangsproblematiek in het basisonderwijs. We focussen onder meer op de overgang 3de kk-1ste lj. Er wordt concreet bekeken hoe je kinderen kan begeleiden bij de overstap en welke moeilijkheden en aandachtspunten daarmee gepaard gaan.
Betekenisvol hoekenwerk/hoekenspel is een mogelijke vorm om de overgang van kleuter- naar lager onderwijs soepel te laten verlopen. Studenten kregen dan ook de uitdaging om samen (student kleuter met een student lager) een betekenisvol hoekenwerk op te bouwen rond een specifiek thema.
De focus lag voor hen op het vertrekken vanuit doelstellingen uit het eerste leerjaar om van hieruit een passend aanbod aan te bieden vanuit de traditie van ontwikkelingsgericht onderwijs. In die traditie van het ontwikkelingsgericht onderwijs worden thema’s gehaald uit de leefwereld van de kinderen. Essentieel hierbij is dat het betekenisvol moet zijn voor hen. Naast de leefwereld van de kinderen wordt “de wereld” als inspiratiebron gezien. Thema’s uit de ‘echte’ wereld zijn zeer aantrekkelijk voor kinderen en houden ook ontdek-en leerkansen in op verschillende domeinen. Het hoekenwerk moest de leerlingen bovendien ook voor een uitdaging/probleem stellen dat ze samen konden oplossen/ontwerpen. Omwille van deze redenen kregen de studenten ook de uitdaging om verschillende leerdomeinen in eenzelfde hoek te integreren en op zoek te gaan naar levensechte situaties die kinderen dienen na te maken, spelen en onderzoeken. Studenten werden dit academiejaar ook voor de extra uitdaging geplaatst om het nieuwe leerplankader ZILL te gebruiken als instrument voor het selecteren van de doelen. We kozen hiervoor omdat deze vorm van hoekenwerk een uitgesproken middel is om aan de harmonische ontwikkeling te werken met accent op integratie van persoonsgebonden doelen en cultuurgebonden doelen.
De studenten gingen aan de slag met deze uitdaging wat resulteerde in een aantal concrete thema’s die we graag met jullie delen. Zo bouwde een groep studenten samen met de kinderen een bioscoop. Ze gingen in diverse hoeken aan de slag met kinderen. Op die manier zorgden ze ervoor dat alle elementen die horen bij een bioscoopbezoekje aanwezig waren. Op het einde van de dag konden de kinderen langsgaan in hun eigen bioscoop (met affiches van de films, tickets, nodige hapje/drankje; maken van trailers;…). Een andere groep organiseerde een heus trouwfeest waarbij de kinderen in de huid kropen van een echte weddingplanner en via verschillende hoeken/opdrachten met verschillende uitdagingen en leerdomeinen aan de slag gingen (trouwuitnodigingen maken, routebeschrijving, kledij kopen, …..). Andere groepen gingen aan de slag met het uitbouwen van een supermarkt, het optimaliseren van de werking van een lollyfabriek, een containerpark runnen. Vorig jaar waren er andere projecten nl. een reisbureau, andere studenten bouwden de klas om tot een heus (pizza)restaurant, een markt, een bezoek bij de tandarts,… Onze dagdagelijkse realiteit biedt onnoemelijk veel inspiratie om betekenisvol aan de slag te gaan met de kinderen!
Kortom een nieuwe blik om met hoekenwerk aan de slag te gaan in het eerste leerjaar en een mogelijkheid om in te zetten bij de overgang van de derde kleuterklas naar het eerste leerjaar en deze te vergemakkelijken.
Wil je graag meer lezen? Dan verwijzen we graag naar volgende bron waar je een voorbeeld kan terugvinden: Meens, P. (2015). Ik groei en ik bloei. Zone, jaargang 14/3, p 12-14.
An Debuck: an.debuck@vives.be
Hermien Dekoninck: hermien.dekoninck@vives.be