Tijdens de bachelorproef proberen studenten op een systematische en onderbouwde manier praktijkgericht onderzoek uit te voeren rond een gekozen thema en daarbij tegemoet te komen aan de concrete vragen of behoeften van het werkveld. Hierbij gaan ze praktijkgericht te werk door concreet zaken uit te testen en te kijken in welke mate ze een positieve invloed hebben om het probleem/de behoefte op te lossen. Het beoogt de praktijk te verbeteren in concrete praktijksituaties met behulp van een achterliggend theoretisch kader.
In 2015-2016 en 2016-2017 werkten enkele studenten rond het thema verbondenheid. Zij werden begeleid door de promotoren Sofie Dossche en Sandra De Vylder. Vanuit enkele bachelorproeven rond verbondenheid en geweldloze communicatie ontwierpen de promotoren een poster die voorgesteld werd op het ICERI congres in Sevilla.
Uit de verschillende bachelorproeven kunnen een aantal conclusies getrokken worden. Geweldloze communicatie kan een middel zijn om sociale en relationele vaardigheden bij leerlingen aan te scherpen. Groepswerken en/of duo-opdrachten kunnen bijdragen tot een gevoel van onderlinge verbondenheid. Ook de rol van de leerkracht is van belang door gerichte feedback te geven, zowel individueel als in groep.
Zo hebben enkele studenten een kwartetspel ontworpen met kaarten waarop klassituaties vermeld staan die je vanuit een bril van geweldloze communicatie kan oplossen. Andere studenten hebben een brievenbus in de klas gebracht waarin leerlingen een “hulpbrief” kunnen droppen wanneer er ruzies ontstaan. Via die “hulpbrief” kunnen leerlingen problemen oplossen via herstelgerichte vragen. Hieronder vind je een foto van het kwartetspel en van de hulpbrief die de promotoren vertaald hebben naar het Engels i.f.v. de poster.
Contact: sofie.dossche@vives.be en sandra.devylder@vives.be