Kimberly Verriest uit Kluisbergen is een oud-student van ons. Zij behaalde in 2012 het diploma bachelor lager onderwijs via werkplekleren. Momenteel werkt ze al vier jaar in een Franstalige immersieschool in Brussel. Ze pendelt elke dag drie uur om vol passie voor de klas te kunnen staan. We belden haar op voor een interview!
Hoe ben jij in een Franstalige immersieschool in Brussel terechtgekomen?
Nadat ik was afgestudeerd, deed ik mijn eerste beroepservaring op als interimaris in een immersieschool op 20 minuten van Kluisbergen. Via een collega op die school kwam ik te weten dat er een vacature vrijkwam op mijn huidige school. Ik ging solliciteren en de rest is geschiedenis.
Hoe werkt immersieonderwijs precies?
Vanaf de derde kleuterklas wordt op onze school immersie aangeboden. Dat wil zeggen dat een aantal “vakken” in het Nederlands worden gegeven. Zelf sta ik in het eerste leerjaar en geef ik in de voormiddag taal, wiskunde en wereldoriëntatie in het Nederlands. In de namiddag krijgen de kinderen beweging, muzische vorming en/of godsdienst in het Frans door een collega. Soms gaan we ook op uitstap buiten de school. Na het eerste leerjaar ga ik samen met de kinderen mee over naar het tweede leerjaar. In het eerste jaar werk ik zeer sterk op woordenschat en taalbegrip en kinderen die aan het einde van het eerste leerjaar een achterstand hebben opgelopen, krijgen in het tweede leerjaar de kans om te groeien in hun competenties. Ze voelen zich veilig bij mij en ik kan inspelen op hun noden door gedifferentieerd te werken omdat ik hun individuele beginsituatie zeer goed ken. Op die manier kunnen ook die leerlingen de vereiste competenties bereiken.
Wat zijn volgens jou de troeven van immersieonderwijs?
Onze leerlingen zijn op het einde van het zesde leerjaar perfect tweetalig wat mondelinge taalvaardigheid betreft. Bij de schriftelijke taalvaardigheid zijn er wel nog verschillen op te merken tussen de kinderen.
Waar liggen de grootste uitdagingen in het immersieonderwijs in Brussel?
Ons lerarenkorps moet zeer inventief zijn. Er bestaan zo goed als geen handleidingen voor immersieonderwijs. Wij gebruiken de bestaande handleidingen als basis, maar we moeten onze lessen zelf nog uitwerken, want de basiswoordenschat uit de handleidingen is nog niet gekend bij onze kinderen. We gaan daarom zelf op zoek naar uitgewerkt en aangepast lesmateriaal op niveau van de leerlingen, want onze budgetten om didactisch materiaal aan te kopen zijn ontoereikend. Daarnaast vinden wij amper Nederlandstalige leerkrachten die in Brussel les willen geven. Onze directie ondervindt grote moeilijkheden om vervangingen in te vullen voor zieke leerkrachten of leerkrachten die verlof opnemen wegens zwangerschap of ouderschap.
Ben je van plan om nog lang op jouw school les te geven?
O ja! Ik ben sinds kort vast benoemd. Maar dat is niet de hoofdreden. Ik werk zeer graag op mijn school. De sfeer onder de collega’s is fantastisch en iedereen is bereid om samen te werken. Nieuwe, jonge collega’s worden met open armen ontvangen. Daarnaast zie ik de kinderen enorm graag en haal ik veel voldoening uit de dankbaarheid van hun ouders.
Waarom zouden meer jonge leerkrachten moeten kiezen voor een job als leerkracht in Brussel?
Je vindt er vlug werkzekerheid! Bovendien is Brussel een heerlijke stad om te ontdekken. Alle kinderen tot 12 jaar kunnen gratis het openbaar vervoer gebruiken, dus wij gaan veel op uitstap naar musea en theater. Je merkt het, lesgeven in Brussel is een verrijking voor jezelf!
Contact: kimberlyverriest22@gmail.com
Website school: http://www.ecoleles4saisons.be/