In mijn opdracht heb ik sinds dit jaar een aantal vakken uit de bachelor na bachelor zorgverbreding in mijn mandje gekregen. Zeer boeiende materie, en een ongelofelijk sterk publiek om aan les te geven: Leergierige leerkrachten die al jaren voor de klas staan en met hun tonnen ervaring naar de theoretische kaders kijken die ik tijdens de lessen bespreek. Die groepen begeleiden is tegelijk een plezier en voorrecht, want de discussies zorgen voor veel nieuwe inzichten in beide richtingen.
Eén van de onderwerpen die ik aanraak in mijn lessen, is zorg en leerlingbegeleiding. Een gevoelig topic, op verschillende vlakken:
- Zo berichtte De Standaard op 13 februari van dit jaar dat elke dag 20 kinderen tijdelijk of permanent worden geschorst, vaak kinderen die zorg nodig hebben. Verschillende experten in het artikel verwijzen naar de rol voor het zorgbeleid en zorgleerkrachten, maar die zijn in vele scholen overbevraagd, onder meer door het lerarentekort waardoor ze leerkrachten moeten vervangen.
- Daarnaast merk ik tijdens de gesprekken met het werkveld dat veel scholen nog heel erg zoekende zijn op vlak van leerlingbegeleiding: Leerkrachten en directie geven regelmatig aan dat het niet mogelijk is om op alle zorgnoden van leerlingen in te spelen, leerlingbegeleiding is op zijn beurt vaak overbevraagd, de afstemming met CLB en externe initiatieven loopt niet steeds zoals het hoort.
- Tot slot geeft het beleid aan in het nieuwe leersteundecreet: we moeten de basiszorg in scholen versterken: immers, zowel sterke als kwetsbare leerlingen hebben baat bij bijvoorbeeld duidelijke syllabi, een overzichtelijk toetsenbeleid en concrete leefregels.
Er is dus veel te ontdekken en bij te leren over zorg en leerlingbegeleiding in Vlaanderen. Een workshop of cursus volgen is leerrijk, maar voldoet niet helemaal aan wat ik nodig heb. Ik wil dieper graven, echt de leerlingbegeleiding in de praktijk zien.
Kort daarop leerde ik dat VIVES ook de mogelijkheid biedt: zo krijg je de kans om een maand (!) bij te leren op een bedrijf of school, waarbij je je volledig kan onderdompelen in het werkveld en de taken opnemen die je als werknemer daar zou krijgen. Zonder veel aarzelen motiveerde ik mijn aanvraag en verstuurde deze begin academiejaar 2022-2023. Enkele maanden later kreeg ik het verlossende nieuws dat ik geselecteerd ben (samen met een vijftal andere collega’s binnen VIVES) om de werkveldstage aan te vangen. Hoera! Nu nog een fijne werkplek vinden, waar ik veel kan leren, en waar ik hopelijk ook iets kan teruggeven…