De eerste week zit er bijna op! De opstart begon relatief rustig.. veel leerlingen en leerkrachten waren nog in opperbeste stemming na de vakantie, waardoor het team leerlingbegeleiding mij wat wegwijs kon maken. Enkele zaken die me meteen opvallen:
In de school de vroegere brouwerij ‘Vuylsteke’ is ingebed. De brouwerij is jammer genoeg niet meer in gebruik, maar de brouwerij (met bijhorende ketels!) werd in 2018 gerestaureerd en wordt nu gebruikt als sfeervolle vergaderruimte of studeerplek.
Het team leerlingbegeleiders verhuisde vorig schooljaar naar een aantal lokalen in het midden van het schoolgebouw, dichtbij de leraarskamer. Op die manier vinden de leerlingen én leerkrachten vlot de weg naar het team leerlingbegeleiders, wat naadloos aansluit bij de visie van de school (= brede basiszorg).



Het team leerlingbegeleiders is divers, waarbij er collega’s zijn die fulltime leerlingen begeleiden en anderen die leerlingbegeleiding combineren met een lesopdracht. De leerlingen zijn per graad gekoppeld aan bepaalde leerlingbegeleiders. Verschillende collega’s hebben een professionele achtergrond in begeleiding van jongeren en bijgevolg een groot netwerk met externe organisaties. Dat betekent dat als er zich problemen voordoen bij leerlingen, zij vaak bliksemsnel de weg vinden naar hulp, wat in sommige gevallen echt nodig is.
Regelmatig (minstens twee maal per jaar) worden leerlingen en leerkrachten bevraagd op school over het zorgbeleid. Die cijfers worden geanalyseerd en meegenomen in het verbeteren van de werking van de leerlingbegeleiding.
Het Open LeerCentrum op school is erg populair: elke middag komen tientallen leerlingen naar het Open Leercentrum om te leren, taken te maken, lezen of plannen. Er zijn altijd twee leerkrachten aanwezig om de leerlingen te ondersteunen, en op afspraak begeleiden ze leerlingen.
In de school is een sterke overlegcultuur aanwezig: het team leerlingbegeleiding (leerzorg en leefzorg) zit wekelijks samen om de belangrijkste zaken te overlopen, daarnaast is er tweewekelijks overleg met CLB en directie. Er zijn ook regelmatig vergaderingen met leerkrachten, graadcoördinatoren en opvoeders, naast klassenraden, kernteams en participatieraden. Op die manier slaagt de leerlingbegeleiding en directie erin om kort op de bal te spelen bij uitdagingen of problemen.