Aan de slag met AI in de zorg

Ongecategoriseerd
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

De opleiding “Aan de slag met AI in de zorg” is opgebouwd uit 3 grote onderdelen. Het eerste deel – deze cursus bestaande uit 6 modules – is een e-learning module waarin je kennismaakt met artificiële intelligentie. Na het eerste deel heb je zicht op wat AI is, wat het niet is, en hoe het werkt. Bovendien gaan we via drie concrete toepassingen in op de belangrijkste technische, juridische en ethische aspecten waarmee je rekening moet houden wanneer je aan de slag gaat met AI. Het biedt een algemeen referentiekader zodat je in de volgende delen met je collega’s via dezelfde taal in discussie kan gaan over AI. Dit deel duurt ongeveer 5 à 6 uur om door te nemen en we raden om gedurende 6 weken per week 1 module door te nemen.

De e-learning module bestaat uit verschillende deeltjes die ofwel te lezen of te beluisteren zijn. In de linkerbalk van de module zal je altijd een knop zien staan waarlangs je de tekst, wanneer die ingesproken is, kan lezen. In deze linkerbalk zie je standaard ook nog een aantal andere zaken staan, zoals gebruikte vaktermen waarop je kan klikken om de uitleg ervan te lezen.

Doorheen deze e-learning module worden enkele opdrachten aangeboden zodat je de info op een actieve manier kan gaan verwerken en toepassen. Soms zijn dit meerkeuze kennisvragen, soms zijn dit reflectievragen. Bij de kennisvragen krijg je feedback over het juiste antwoord en krijg je een rapport met je score op het einde van het onderdeel. Bij de reflectievragen gaat het erom dat je jouw visie, jouw mening kort omschrijft. Deze antwoorden kan je op het einde van het onderdeel ook voor jezelf downloaden (de knop ‘Toon oplossing’ is hier dus niet relevant).

Na de e-learning module (zie ‘Deel 2: Webinars’ in deze cursus) volgt een tweede deel waarin via webinars dieper ingegaan wordt op één van de ethisch-juridische topics, en dit vanuit het standpunt van één of twee experten. De topics en sprekers zijn AI en datadeling (Griet Verhenneman en Karlien Hollanders), AI en aansprakelijkheid (Jan De Bruyne en Stefaan Callens), en AI en de mens in de zorg (An Jacobs en Sigrid Sterckx). Er wordt binnen je organisatie afgesproken welke topic je zal bekijken, maar je kan indien gewenst alle lezingen bekijken. Na het bekijken van de videolezing kan je een individuele opdracht downloaden waarin gevraagd wordt om te reflecteren over de besproken zaken en standpunten, vanuit jouw functie en binnen jouw eigen werkpraktijk. Het kan inspirerend werken om de reflectievragen in de opdracht al eens te lezen voor je de videolezingen bekijkt. De videolezingen duren per topic ongeveer 1 uur, en de reflectie-opdracht duurt ook ongeveer 1 uur, dus in totaal neemt dit deel ongeveer 2 uur in beslag.

In deel 3 pas je alles uit deel 1 en 2 toe op een concrete AI-toepassing, samen met andere functieprofielen uit je ziekenhuis, en aan de hand van de Blindspots healthcare kaartenset. Onder begeleiding reflecteren jullie samen over juridische, maatschappelijke en ethische implicaties en aandachtspunten van een concrete AI-toepassing. Na dit deel heb je de nodige competenties om op een verantwoordelijke manier aan de slag te gaan met AI in het ziekenhuis en heb je een aantal concrete werkpunten geformuleerd. Dit deel gaat door binnen je eigen organisatie en duurt ongeveer 2,5 uur.

Toon meer

Cursus inhoud

Module 1 – Wat is artificiële intelligentie?

Deel 2: webinars
In dit deel van de opleiding kan je voor één van de drie thema's twee webinars bekijken. We vragen je hierbij om een individuele opdracht te maken die je kan downloaden onder de filmpjes.