Herstelcirkel

Een herstelcirkel bevindt zich op het niveau van de curatieve maatregelen, en kan doorgaan met 2 of meerdere betrokkenen.  De herstelcirkel kan je helpen om de schade in kaart te brengen die hersteld moet worden.  Verbinding en interactieve deelname staan steeds voorop.  Ieder kan zijn verantwoordelijkheid opnemen, en dit op een rechtvaardige manier (Ligand, 2020). 

Om de herstelcirkel voor te bereiden, voer je eerst een individueel gesprek met de betrokkenen aan de hand van de ‘herstelvragen’ (Ligand 2020) :

  • Wat is er gebeurd?
  • Hoe heeft het jou en eventuele anderen geraakt?
  • Wat is jouw aandeel in de schade?
  • Wat heb je nodig om nu verder te kunnen?
  • Wat mogen we van jou verwachten?

Nadien organiseer je de herstelcirkel, waar je als moderator na de inleiding aan de hand van de herstelgerichte vragen en de voorbereidende assessments het gesprek leidt.  Je blijft hierbij meerzijdig partijdig en je stuurt de inhoud niet.  Als je ertoe komt dat er over iedere vraag openhartig kan worden gesproken, en er actief en respectvol wordt geluisterd naar elkaar, dan wandel je samen richting herstel.  Indien opportuun, kan je de afspraken gieten in een herstelplan en dit eventueel laten ondertekenen door alle betrokkenen. 

Bronnenlijst:

Beerten, M., & van Waterschoot, T. (2020). Herstelgericht handelen – Groeikansen voor de hele school. Oud-Turnhout en ’s Hertogenbosch: Gompel&Scavina.
Ligand. (2019). Samen wijs! Herstelgericht werken op school. Leuven: Acco.
Ligand. (2020). Beter Samen! Herstelgericht werken in de jeugdhulp. Leuven: Acco.