Dit zijn cirkels die een probleem bespreken en dus voortkomen uit spanningen of frustraties in de groep. Ze bevinden zich op het derde niveau van de preventiepiramide. Wil je deze cirkels vlot laten verlopen? Dan is het sterk aan te raden al te werken met proactieve cirkels, op die manier kennen de deelnemers de afspraken en ervaarden ze reeds hoe een cirkelgesprek werkt. In deze cirkels gelden dan ook dezelfde afspraken.
Ligand (2019) bespreekt enkele voorbeelden:
- Koffietascirkel: dit gaat over een klein feit, bv. het niet terugbrengen van materiaal, eerst geeft de moderator aan waarover het gaat. Nadien mag iedereen zeggen hoe ze tegenover dit feit staan. En dan mag iedereen een oplossing voorstellen om zo tot een consensus te komen.
- Crisiscirkel: dit leunt aan bij de koffietascirkel, en is een interventie wanneer een situatie dreigt te ontploffen. Alle betrokkenen benoemen hun aandeel en nemen zo hun verantwoordelijkheid op, ook om mee te helpen zoeken naar een oplossing.
- Steuncirkel: toepasbaar bij een plots, ernstig feit waarbij iedereen kan vertellen hoe ze geraakt zijn hierdoor, bv. leerling die uit school wordt gezet, overlijden van een ouder,… Doordat iedereen kan ventileren, kunnen ze dit feit beter plaatsen en vinden ze steun bij elkaar.
- Oase: 1 persoon vraagt hulp aan een groep omtrent een bepaald probleem in 4 fasen. De groep is dan de expert en steunt de vraagsteller:
- Oriënteringsfase: kort omschrijven wat het probleem is en wat reeds werd ondernomen om tot een oplossing te komen.
- Appreciatiefase: deelnemers van de cirkel kunnen hun waardering uiten en verhelderende vragen stellen.
- Suggestiefase: wanneer de hulpvraag voor iedereen duidelijk is, gebeurt een brainstormsessie zonder tussenkomst van de vraagsteller.
- Effectfase: vraagsteller kiest drie acties om te proberen.
Bronnenlijst:
Beerten, M., & van Waterschoot, T. (2020). Herstelgericht handelen – Groeikansen voor de hele school. Oud-Turnhout en ’s Hertogenbosch: Gompel&Scavina.
Ligand. (2019). Samen wijs! Herstelgericht werken op school. Leuven: Acco.
Ligand. (2020). Beter Samen! Herstelgericht werken in de jeugdhulp. Leuven: Acco.