Verschillende materialen kunnen aangeboden worden.
Dozen (makkelijk stapelbare), grote houten blokken, plankjes, allerlei buizen, blokken uit mousse, enz.

Eens wisselen van soorten beschikbaar materiaal, kan het spel een nieuwe wending geven.

Een ‘grote’ bouwhoek kan in de klas, maar kan evengoed in een hal of zaaltje, wat het voordeel heeft dat deze kan gebruikt worden door verschillende klasgroepen.

We bieden ontwikkelkansen

Spel in de ‘grote’ bouwhoek stimuleert de ontwikkeling van de kleuter op verschillende vlakken. Welke zill-doelen kansen krijgen, hangt af van het beschikbare materiaal én de geboden begeleiding.

IVoc2 Exploreren en experimenteren in de wereld rondom zich

OWte1 Ervaren, onderzoeken en vaststellen hoe eenvoudige technische systemen gemaakt zijn van grondstoffen , ingrediënten, materialen en/of onderdelen

WDmk1 Inzicht verwerven in ruimtelijke oriëntatie en ruimtelijke relaties

MZkm2 Functionele grepen gedifferentieerd gebruiken voor het hanteren van voorwerpen

MZgm5 Heffen, dragen en verplaatsen op een veilige en rugsparende manier

Groeien in spel

De jongere kleuters zijn vaak bezig met het verplaatsen en stapelen van de blokken of de dozen. Meestal zijn ze nog niet echt ‘iets’ aan het bouwen, maar zijn ze bezig met bewegen en het verkennen van de eigenschappen en de mogelijkheden van het bouwmateriaal.
Tussen drie en vier jaar verandert dit, en beginnen kleuters naast het puur bewegings- en manipulerend spel echt te bouwen, hoewel dit nog niet altijd heel gericht gebeurt en zonder vooraf bepaald pan.

Begeleiding van de leerkracht

Observeer het spel van de kleuters. Begeleiding van spel start door als het ware in te stappen in het spel van de kleuters. Dit kan door het spel te spiegelen en er woorden aan te geven.

Je kan inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te  brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen, maar je kan ook meespelen met het oog op het bevorderen van een goede leerkracht-kindrelatie. Door mee te spelen leer je een kind kennen, en in het spel kan je op een goede manier contact maken met een kind.

Jonge kleuters die het materiaal nog volop aan het manipuleren/verkennen zijn, mag je gerust ook laten doen. Natuurlijk maak je de nodige afspraken en grijp je in wanneer grenzen, bv. in verband met veiligheid, overschreden worden. Wil je meespelen, dan manipuleer je zelf ook materialen, je spiegelt het spel van kleuter en je verwoordt wat jij en de kleuter doen.

Je kan het spel van de kleuters die al aan het bouwen zijn verrijken door zelf even mee te bouwen en van daaruit te demonstreren hoe je de bouwsels verder kan laten groeien , of bv. tonen hoe men klein speelgoed kan gebruiken en rollenspel kan integreren.

Je benoemt de voorwerpen ook goed bij naam.  Als je  bouwt, denk dan hardop. Zo geef je mee dat je tevoren kunt nadenken over wat je doet. Met andere woorden, geef zowel denken als taal impulsen

Voorbeelden