zichtopklasstashlkhDeel de klas niet willekeurig in: Sommige activiteiten zijn storend voor elkaar (bv. rustige en ‘luidruchtige’ hoeken), en plaats je niet naast elkaar, andere zijn verzoenbaar en sommige aanvullend.  Plaats de knutselhoek en zand- en watertafel in de nabijheid van water. De boekenhoek plaats je verder van kranen of de watertafel.  De leeshoek en knutselhoek  moeten lichtrijke hoeken zijn.
Stel de materialen goed zichtbaar op: etiketten op dozen, tonnen, laden en rekken doen vlot terugvinden en opruimen; open rekken en kasten .
Zorg voor de nodige beslotenheid: De kasten waar allerlei materiaal inzit, kunnen grotendeels de afbakening van verschillende hoeken vormen, ook houten platen, doeken, gordijnen bakenen hoeken af.

tweede kleuterklas
Voor deze groep zullen vooral de materialen in de hoeken worden aangepast en enkele soorten hoeken bijkomen. Het fantasiespel is bij deze leeftijdsgroep bv. heel belangrijk, en daar zal ook aandacht moeten voor zijn in het aanbod. De hoeken voor rollenspel, krijgen een prominente plaats in de klas.

Een echte slaaphoek of aparte knuffelhoek is nog een optie, maar niet meer noodzakelijk. Rustige plekjes kunnen op andere manieren gecreëerd worden, bv. een rustige werkplek, een knusse leeshoek.
Deze kleuters werken ook al eens meer aan een tafel.

De plaatsen waar het materiaal moet opgeborgen worden, en ook de dozen die de kleuters zelf mogen nemen, voorzie je van een duidelijk pictogram die verwijst naar het materiaal.
(De Graeve, 1994)

Voorbeelden