Een watertafel, speciaal voor kleuters, kan je kopen, maar je kan ook allerlei teiltjes, plastic bakken hiervoor gebruiken.Je kan alleen water aanbieden, maar het spel wordt rijker wanneer je het water aanbiedt in combinatie met andere materialen zoals zand,schelpjes, keitjes, … Plastic schortjes vermijden natte kleren.

Een zand/waterhoek kan ook buiten! Vaak kan dit dan groter, met meer mogelijkheden.

Het basismateriaal bestaat uit een zeef, emmertjes, gietertjes, plastic flessen en bakjes, trechters, maatbekers, lepels, kopjes, …

Je kan dit afwisselen, of aanvullen met ander spelmateriaal zoals dierenfiguren, popjes, scheepjes, …

Ook materiaal dat experimenteren/onderzoeken toelaat, is een interessante afwisseling, zeker als dit past binnen het lopend thema: product om schuim te maken, zeep om zeepbellen te blazen, ijsblokjes, sneeuwballen, allerlei materiaal om te onderzoeken wat drijft en wat zinkt.

Een watermuur, waarbij je via allerlei leidingen, buisjes, gietertjes, trechters, e.a. water kan laten lopen naar een bakje toe, laat kleuters volop exploreren.

Voorwaarde:

Sorteer het materiaal in bakjes.  Houd het materiaal schoon. Vervang en vernieuw het materiaal indien nodig. Bied niet té veel materiaal tegelijk aan.

We bieden ontwikkelkansen 

Naargelang  het aanwezige materiaal en de activiteiten die de kleuters ondernemen in deze hoeken, zullen verschillende ontwikkelvelden, -thema’s en generieke doelen worden aangesproken.

Wat zeker aan bod kan komen:

MZzo1 Gericht en intens waarnemen met de zintuigen

IVoc2 Exploreren en experimenteren in de wereld rondom zich

Groeien in spel

De klemtoon ligt vooral op:

Onderzoek en experiment: Ervaringen opdoen i.v.m. . drijven en zinken, de manier waarop water van hoog naar laag stroomt, ervaren wat de eigenschappen zijn van water, …

Rollenspel
Constructiespel (in combinatie met de zandhoek)

Begeleiding van de leerkracht

Te veel of te weinig materiaal in verhouding tot het zand/water, beperkt de experimenteerkansen. Het is dus belangrijk te overwegen hoeveel kleuters er maximaal aan de zand- watertafel kunnen spelen, om het spel alle kansen te kunnen geven.

Observeer het spel van de kleuters. Begeleiding van spel start door als het ware in te stappen in het spel van de kleuters. Dit kan door het spel te spiegelen en er woorden aan te geven.

Je kan inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen.

Stimuleer de kleuters tot manipuleren en exploreren . Dit kan je o.a. doen door iets voor te tonen, en/of vragen te stellen als : “Het bootje gaat niet onder. Probeer eens of die steentjes ook blijven drijven”, “Hoe kan je dit eendje snel doen zwemmen naar de overkant, zonder het aan te raken?”
Op die manier rijk je meteen ook taal aan. Ga niet zomaar dergelijke suggesties geven, maar sluit aan bij het spel dat de kleuter op dat moment speelt.

Je kan ook meespelen met het oog op het bevorderen van een goede leerkracht-kindrelatie. Door mee te spelen leer je een kind kennen, en in het spel kan je op een goede manier contact maken met een kind.

Voorbeelden