Allerhande kleine popjes, fantasiefiguurtjes, kleine speelgoeddieren, een boerderijtje, een poppenhuisje, e.a.
Fijner speelgoed, met meerdere accessoires en details, kan.
Kleuters kunnen in geleide of zelfstandige activiteiten iets gemaakt hebben dat in deze hoek een (tijdelijk) spelmateriaal kan worden: een zelf geknutseld huisje, een zelf gemaakte boot, enz. Ook een bouwwerk, gemaakt in de bouwhoek, (bv. lego) kan achteraf als spelmateriaal in deze hoek gebruikt worden.
We bieden ontwikkelkansen
MUgr2 Durven fantaseren en verbeelden
SEiv1 Zich inleven in anderen, andere standpunten en situaties, zonder de eigen identiteit te verliezen
Groeien in spel
Rond de leeftijd van vijf jaar kunnen kleuters al helemaal opgaan in een echt, interactief, thematisch rollenspel.
De meeste kleuters kunnen op vijfjarige leeftijd reeds samenspelen. In een eerste fase overheerst nog het associatief spel, samen spelen zonder een gemeenschappelijke taakverdeling of doel. Later komt daarbij ook het coöperatief spel, waarbij er een gemeenschappelijk plan of gemeenschappelijk doel is, en er dus ook over rollen, taken en spelactiviteiten wordt onderhandeld.
Begeleiding van de leerkracht
Je kan inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen, maar je kan ook meespelen met het oog op het bevorderen van een goede leerkracht-kindrelatie. Door mee te spelen leer je een kind kennen, en in het spel kan je op een goede manier contact maken met een kind.
Bij de spelbegeleiding observeer je goed hoe het kind speelt, wat het spel van het kind precies inhoudt. Dit spel spiegel je dan, je verwoordt wat je doet. Vanuit deze houding, kan je, indien zinvol, iets aan het spel toevoegen. Wanneer het kind nog eerder gericht is op manipulatief spel, stimuleer je in deze richting. Verken met het kind de mogelijkheden van dit speelgoed. Geef na verloop van tijd impulsen in de richting van rollenspel. Kinderen die tot rollenspel komen, geef je impulsen om het rollenspel op een hoger niveau te tillen.
Aandacht voor elk kind
Kleuters die amper in een hoek voor rollenspel komen (zoals huishoek), kunnen toch tot dit soort spel komen in andere hoeken, zoals de hoek voor klein speelgoed, en geef stimulansen in die zin. Zorg in de eerste plaats dat het klein speelgoed aansluit bij de interesses van dit kind. Bv. het ene kind zal meer met kleine diertjes spelen, een ander kind met poppetjes in het poppenhuisje, een ander kind met stoere heldenfiguurtjes of riddertjes, enz.