Vele ontwikkelingsmaterialen vinden een plaatsje in deze hoek. Natuurlijk is het de bedoeling om telkens een selectie van deze materialen aan te bieden.
voorbeelden:
mozaïeken allerhande
rijgkaarten
behendigheidsspelen
kleurenspel, geluidenspel, voelspel
vormenvoelspel
lotto’s
domino’s
memory’s
gezelschapsspellen geschikt voor kleuters
Vele van deze materialen kan je ook zelf maken en zo ook aanpassen naar het lopende belangstellingscentrum.
Elke soort ontwikkelingsmaterialen biedt eigen ontwikkelingskansen. Het is dus heel belangrijk dat de leerkracht een aanbod opbouwt dat een variatie aan ontwikkelingskansen biedt.
Ontwikkelkansen
Elk materiaal biedt eigen specifieke ontwikkelingskansen.
Er kunnen spelmaterialen opgenomen worden die ontwikkelingskansen bieden bij:
– zintuiglijke ontwikkeling: intens luisteren, voelen, kijken, proeven
– ontwikkeling van het wiskundig denken
– taalontwikkeling
– emotionele en sociale ontwikkeling (tot interactie komen, samenwerken)
– motorische ontwikkeling (kleine motoriek, lateraliteit)
Daarnaast zijn er bij alle ontwikkelingsmaterialen ontwikkelingskansen voor de ontwikkeling van de zelfsturing (zelfregulerend vermogen).
Groeilijn
De kleuter kan zelfstandig werken tot de taak af is. De wil om de taak te maken, is al wat minder afhankelijk van het ‘graag doen’.
De kleuter werkt al naar een bepaald doel toe, en kan daarvoor ook al iets langer geconcentreerd bezig zijn. De kleuter kan al meer eens een inspanning leveren, zonder dat hij er echt zin in heeft.
Deze kleuters kunnen ook al enigszins samen werken, overleggen met elkaar en elkaar bijsturen.
Begeleiding van de leerkracht
Pas het aanbod aan materialen heel regelmatig aan, zodat het aanbod voldoende uitdaging blijft bieden aan de kleuters.
Je kan bijhouden wie wat kiest en hoeveel keer, door bij het ontwikkelingsmateriaal een turfblad te geven (bv. vastgekleefd in het deksel). Op basis van deze gegevens kan je gerichte interventies doen. Daarnaast blijft ook het observeren van de concentratie, werkhouding, vaardigheden van de kleuter hiervoor belangrijk.
Aandacht voor elk kind
In sommige klasgroepen is het zo dat vooral snelle, intelligente kinderen voor deze materialen kiezen. Dan moet je als leerkracht je zorg richten op de kleuters die dergelijke activiteiten opvallend vaak mijden. Eventueel kunnen via een moettaakje, opgenomen in een eenvoudige vorm van contractwerk, deze kleuters ook de weg naar deze hoek vinden.
Indien nodig, haal je voor bepaalde kinderen eens materialen uit een andere klas (vorige of volgende leeftijdsgroep).
De moeilijkheidsgraad bouw je geleidelijk op. Alle kinderen, maar vooral faalangstige kinderen hebben nood aan succeservaringen.
Als een kind nog weinig taakgerichtheid of werkhouding bezit, dan pas je je verwachtingen aan. Dan kan je eerst eisen om een klein deeltje van de taak af te werken, en dit bouw je geleidelijk aan op.