Een zachte mat of zacht tapijt, waarop een aantal kussens en knuffels liggen. Overdrijf zeker niet met het aantal knuffels, zorg dat de hoek overzichtelijk blijft voor de peuter en rust en gezelligheid uitstraalt. Eventueel kunnen peuters ook met hun eigen knuffel spelen in deze hoek. Het doorkomen van die eerste, onbekende, beangstigende schooldagen wordt ondersteund door de eigen knuffel. Een sfeerlichtje kan extra gezelligheid brengen. Je kan dit hoekje knusser maken door het wat af te schermen, bv. door gordijntjes op te hangen rond het hoekje.
We bieden ontwikkelkansen
Naargelang de activiteiten die de kleuters ondernemen in deze hoeken, zullen verschillende ontwikkelvelden, -thema’s en generieke doelen worden aangesproken.
Peuters en kleuters zoeken bij knuffels troost, warmte en tederheid.
Eén van de voornaamste generieke doelen die hier kunnen genoemd worden, behoort tot de persoonsgebonden ontwikkeling, ontwikkelveld Socio-emotionele ontwikkeling en daaronder het ontwikkelthema ‘omgaan met gevoelens en behoeften’:
Daarnaast is de knuffelhoek een plekje om tot rust te komen:
IVgv1 Zorg dragen voor de eigen mentale, sociale en fysieke gezondheid en veiligheid en die van anderen en daarbij aandacht hebben voor: Beweging, houding, sedentair gedrag, rust en slaap
SErv4 Bewust sociale rollen opnemen die zowel het individueel als het groepsbelang ten goede komen in diverse situaties en contexten
Groeien in het omSErv4 Bewust sociale rollen opnemen die zowel het individueel als het groepsbelang ten goede komen in diverse situaties en contextengaan met gevoelens en behoeften
Heel wat peuters hebben een knuffel die voor hen heel belangrijk is. De eigen knuffel kan voor de peuter een houvast betekenen tijdens de eerste schoolweken en ook later, op momenten waarop de peuter zich onzeker of verdrietig voelt.
Daarnaast is de eigen knuffel soms ook echt nodig om samen met de peuter de verdere stap te zetten naar exploreren en experimenteren, naar het verkennen van zijn omgeving, naar het samen ontdekken van het omringende milieu.
Peuters hebben een grote behoefte aan een veilig gevoel en tederheid. Het spel met knuffels, ook andere dan hun eigen knuffel, sluit daarbij aan.
De peuter is zich al goed bewust van de basisgevoelens blij, bang, boos en verdrietig, en kan deze ook al verwoorden.
Begeleiding van de leerkracht
Laat peuters die nog sterk vasthouden aan hun eigen knuffel, toe om deze knuffel mee te brengen naar de klas, en deze dichtbij hen te houden. Geef die knuffels ook een eigen plek in de klas, zodat ze niet verloren gaan.
Nodig peuters die verdrietig zijn of hun emoties moeilijk de baas kunnen even uit in de knuffelhoek. Je kan eventueel de peuter daar even op je schoot nemen. Toon tederheid en zorg ervoor dat de peuter een gevoel van geborgenheid kan ervaren. Probeer zonder aandringen hen te laten verwoorden wat ze voelen en verwoord zelf ook hun gevoelens (“Je bent verdrietig omdat je je papa mist”).
Stel de nodige regels en maak de nodige afspraken samen met de kinderen. Een knuffelhoek is in eerste instantie een rustige hoek. Soms ontaardt het spel echter in een soort van kussengevecht. Dit kan leuk zijn, dit heeft ook zijn waarde (bv. motorische ontwikkeling), maar denk vooraf na of je dit soort spel daar wel/niet kan toelaten, en onder welke voorwaarden.
Aandacht voor elk kind
Peuters die gedrag vertonen dat kan wijzen op een autismespectrumstoornis, of, peuters met andere moeilijkheden, kunnen angstig reageren op knuffels en aanrakingen van de leerkracht. In dat geval moet je daarmee rekening houden. Bespreek dit met de zorgleerkracht en het CLB.