Materiaal en kenmerken
Een slaaphoekje kan nog voor de eerste klas, maar dit is meestal geen noodzaak meer indien er een andere rustige hoek, zoals een knuffelhoek, aanwezig is.
Materiaal:
Een bed (bv. op een verdieping), matras, kussens, dekentjes, enkele knuffels, eventueel sfeerverlichting, eventueel gordijntjes rond het bed.
Indien er te weinig ruimte in de klas is om een echte slaaphoek te maken, dan is het goed om toch een matrasje te voorzien dat je pas klaar zet wanneer je ziet dat een kleuter echt nood heeft aan een moment van rust/slaap.
Ontwikkelingskansen
Positieve ingesteldheid
Ontwikkelingsaspecten en ontwikkelingslijnen:
OA 5: zich vitaal en gezond voelen
Zijn eigen fysische mogelijkheden en grenzen aanvoelen.
OA 7: tot rust komen
Genieten van een (middag)dutje.
Een gewaarwording herkennen als een signaal dat ‘rust’ oproept.
OA 8: zich geborgen voelen
Genieten van respectvol lichamelijk contact met vertrouwde volwassenen (nestwarmte) – ondervinden dat vertrouwde volwassenen (en andere kleuters) bezorgd voor je zijn.
Genieten van een sfeer van huiselijke geborgenheid.
Groeilijn
De meeste kinderen van de eerste kleuterklas kunnen het wel al aan om de hele dag op school te blijven, maar het kan dat er kinderen zijn die wel nog eens of regelmatig een dutje nodig hebben.
Alle kleuters hebben wel eens nood aan een rustig moment.
Begeleiding van de leerkracht
Nodig de kleuter die moe is uit om even te rusten. De kleuter met tederheid instoppen. Regelmatig gaan kijken: slaapt, huilt, speelt de kleuter?
Het kan dat als een kleuter echt gaat slapen, hij een luier nodig heeft. Informeer je bij de ouder(s) of voogd.