overzichtklaszwtweeklassensamenapart (1)Deel de klas niet willekeurig in. Sommige activiteiten zijn storend voor elkaar (bv. rustige en ‘luidruchtige’ hoeken), en plaats je niet naast elkaar, andere zijn verzoenbaar en sommige aanvullend.  Plaats de knutselhoek en zand- en watertafel in de nabijheid van water. De boekenhoek plaats je verder van kranen of de watertafel komen.  De leeshoek en knutselhoek  moeten lichtrijke hoeken zijn.

Stel de materialen goed zichtbaar op: etiketten op dozen, tonnen, laden en rekken doen vlot terugvinden en opruimen; open rekken en kasten .

Zorg voor de nodige beslotenheid: De kasten waar allerlei materiaal inzit, kunnen grotendeels de afbakening van verschillende hoeken vormen, ook houten platen, doeken, gordijnen bakenen hoeken af.

Om het zelfstandig leren kansen te geven, zullen we vooral in de speelhoeken goed overwogen materialen plaatsen. Tafels voor het zelfstandig werken of het werken in groepjes worden bijgeplaatst.

In de inrichting van de klas (aanduiden hoeken, presenteren van kalenders, keuzeborden, takenborden e.a.) en in het verrijken van hoeken zoals de hoeken voor rollenspel, de zand- en waterhoek, de oefenhoek e.a. zullen we meer aandacht hebben voor wiskunde initiatie en ontluikende geletterdheid.
De bedoeling is kinderen op een speelse en spontane manier te laten kennismaken en experimenteren met getallen, hoeveelheden, lezen en schrijven. Een uitnodigend aanbod en interactie met de leerkracht zijn hierbij essentieel.

De dozen die de kleuters zelf mogen nemen, en eventueel ook de plaatsen waar materialen moeten opgeborgen worden, worden voorzien van een pictogram die verwijst naar het materiaal.

Voorbeelden