De bedoeling van een onthaalactiviteit is te ‘onthalen’, welkom te heten. Het gaat om de ervaringssituatie ontmoeten. Dit komt vooral de positieve ingesteldheid van de kleuters ten goede. Dit wil niet zeggen dat in een onthaal enkel doelen van positieve ingesteldheid aan bod komen. Dit hangt af van de invulling van de leid(st)er. Het klassikaal onthaal gebeurt in de kring, de zithoek. Elke kleuter moet een zitplaats hebben. Andere geleide activiteiten worden ook vaak in deze hoek gegeven. in de kring, de zithoek.

In de meeste derde kleuterklassen wordt de dag begonnen met een klassikaal onthaal en de dag beëindigd met een slot. In andere kleuterklassen wordt er gestart met een kwartiertje spelen (vrij onthaal). Ondertussen gaat de leid(st)er naar de kleuters om alle kleuters individueel goedendag te wensen en er even mee te praten.

De inhoud van een klassikaal ochtendonthaal kan echter van klas tot klas verschillen, maar bestaat altijd uit een aantal vaste elementen/rituelen. Deze kunnen zijn:
Goedemorgen zeggen en/of zingen op een leuke en speelse manier waarbij de kleuters actief betrokken zijn.
Aanduiden van aanwezigheden met kansen tot actie.
Aanbrengen van het thema (sfeer brengen aan de hand van een handpop, materiaal). Zorg ervoor dat het aantrekkelijk opgesteld staat.
Daglijn: de kleuters vinden het aangenamer te weten wat er te beleven valt.
Takenbord overlopen of aanpassen
Kalenders: weekschema, maandkalender, scheurkalender en jaarkalender§  De weerkalender.
Vertelronde.
Allerlei lijsten invullen.
Koek/ drank verzamelen in mand (kan reeds gebeurd zijn bij het binnenkomen).
Eventueel een godsdienstmoment
Verjaardag vieren

Men kan het onthaal ook geregeld laten doorgaan als een ervaringssituatie ‘ontwikkelingsondersteunend leren’. In deze onthaalmomenten wordt dan vooral aandacht besteed aan het juist kunnen invullen van de kalenders, de andere onderdelen van het onthaal komen dan minder uitgebreid aan bod.

Het middagonthaal is veel korter van duur, maar het is toch belangrijk om even samen met de kleuters in de kring te zitten, en hen opnieuw welkom te heten.

Kleuters kunnen inspraak krijgen in de keuze van en in de invulling van belangstellingscentra. Het brainstormen hierrond en het kiezen, gebeurt dan ook in deze hoek. Aan de wand bij de onthaalhoek kan je dan de neerslag van deze brainstorm- en kiesmomenten vinden.  Ook de eigen initiatieven van kleuters om activiteiten aan te vatten in kiesmomenten, kunnen op een bord weergegeven worden (= plannen maken, vooruitblikken).

Voorbeelden