Verschillende materialen kunnen aangeboden worden.
Dozen (makkelijk stapelbare), grote holle houten blokken (bv. ongeveer 30cm hoog, 20 cm breed en diep), plankjes, buizen, schijven, moussen blokken, enz.

Zorg dat het hout glad geschaafd en geschuurd is.
Alle materiaal dient stevig te zijn (mag niet makkelijk breken als een kleuter er eens op staat).

Bouwkaarten en stappenplannen kunnen hier ook. Meestal zullen kleuters echter hun eigen bouwplannen uitwerken.
Leuke bouwwerken van de kleuters zelf kan je fotograferen, en als inspirerend voorbeeld of bouwkaart gebruiken.
Kleuters kunnen ook zelf een bouwtekening maken. Dan schetsen ze zelf hun bouwwerk, wat dan een bouwkaart voor de andere kleuters wordt. De kleuters kunnen die tekening vooraf maken (als een architect), of achteraf, als neerslag van hun werk.

Een grote bouwhoek kan in de klas, maar kan evengoed in een hal of zaaltje, wat het voordeel heeft dat deze kan gebruikt worden door verschillende klasgroepen. Deze hoek vraagt vanzelfsprekend veel ruimte.

Je kan bij deze hoek ook verkleedkledij, bv. de uitrusting van een bouwvakker, leggen. Zo geef je meteen ook impulsen voor een rollenspel.

We bieden ontwikkelkansen

Spel in de ‘grote’ bouwhoek stimuleert de ontwikkeling van de kleuter op verschillende vlakken. Welke Zill-doelen kansen krijgen, hangt af van het beschikbare materiaal én de geboden begeleiding.

IVoc2 Exploreren en experimenteren in de wereld rondom zich

IVoz2 Creatief denken en daarbij nieuwe paden durven bewandelen

MZkm2 Functionele grepen gedifferentieerd gebruiken voor het hanteren van voorwerpen

MZgm5 Heffen, dragen en verplaatsen op een veilige en rugsparende manier

OWte1 Ervaren, onderzoeken en vaststellen hoe eenvoudige technische systemen gemaakt zijn van grondstoffen , ingrediënten, materialen en/of onderdelen

WDmk1 Inzicht verwerven in ruimtelijke oriëntatie en ruimtelijke relaties

Groeien in spel

De  kleuters kunnen gericht bouwen.
Kleuters evolueren in hun denken, en kunnen vooraf plannen wat ze bouwen, ze kunnen zoeken hoe ze dit kunnen doen, met welke materialen. Daarnaast zorgt de groei in hun motorische vaardigheden ervoor dat ze die plannen ook kunnen uitvoeren.

(Rosseel, E. , 2009)

Begeleiding van de leerkracht

Je kan inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen, maar je kan ook meespelen met het oog op het bevorderen van een goede leerkracht-kindrelatie. Door mee te spelen leer je een kind kennen, en in het spel kan je op een goede manier contact maken met een kind.

Kleuters die het materiaal nog volop aan het manipuleren/verkennen zijn, mag je gerust ook laten doen. Natuurlijk maak je de nodige afspraken en grijp je in wanneer grenzen, bv. in verband met veiligheid, overschreden worden. Wil je meespelen, dan manipuleer je zelf ook materialen, je spiegelt het spel van kleuter en je verwoordt wat jij en de kleuter doen.

Je kan het spel van de kleuters die al aan het bouwen zijn verrijken door zelf even mee te bouwen en van daaruit te demonstreren hoe je de bouwsels verder kan laten groeien , of bv. tonen hoe men klein speelgoed kan gebruiken en rollenspel kan integreren.

Je benoemt de voorwerpen ook goed bij naam. Als je bouwt, denk dan hardop. Zo geef je mee dat je tevoren kunt nadenken over wat je doet. Met andere woorden, geef zowel denken als taal impulsen.

Bij terugblikgesprekken nodig je kleuters uit te vertellen waarom ze een bepaalde bouwwerk hebben gekozen, hoe ze het zo stevig gebouwd hebben, wat moeilijk was te bouwen en hoe ze het aangepakt hebben.
Met andere woorden, geef zowel denken als taal impulsen.

aandacht voor elk kind

Geef kleuters die nog niet aan echt bouwen toe zijn, de kans om manipulerend en experimenterend om te gaan met het materiaal.
Nodig hen geleidelijk aan uit om ‘iets’ te bouwen (‘Bouw jij een grote toren bij ons kasteel?’)
Geleidelijk aan kan je hen ook wijzen op de eenvoudige bouwkaarten.

Moedig kleuters die eraan toe zijn aan zelf bouwplannen te ontwikkelen (‘Heb je al eens geprobeerd om… bv. een huis met garage te bouwen?’).
Je kan kleuters cognitieve uitdagingen bieden door ze ook uit te nodigen om een bouwtekening te maken, of nog een stapje verder, zelf een stappenplan te tekenen bij hun bouwwerk.

Voorbeelden