timmertweeEcht, maar voor de kleuters hanteerbaar, materiaal kan. Bv. een hamer, ijzerzaagje, handboor, een werkbank met klemschroef.
Voorzie allerlei houten plankjes, schroeven en spijkers, ijzerdraad.

Je kan ook verkleedkledij voorzien, zoals een helmpje.

Een zelfstandige opdracht, met bv. een eenvoudig stappenplan, is mogelijk;

We bieden ontwikkelkansen

Naargelang het aanbod in deze hoek en de activiteiten die de kleuters ermee aanvatten, variëren de ontwikkelkansen.

Zo kunnen kleuters groeien in hun technisch inzicht en technische vaardigheden.

OWte1 Ervaren, onderzoeken en vaststellen hoe eenvoudige technische systemen gemaakt zijn van grondstoffen , ingrediënten, materialen en/of onderdelen

OWte2 Onderzoeken en illustreren volgens welke technische principes en natuurlijke verschijnselen eenvoudige technische systemen gemaakt zijn

Kleuters kunnen hun eigen ideeën uitwerken.

IVoz1 Initiatief nemen. Een eigen idee, beweging, project of activiteit enthousiast en volhardend vorm en inhoud geven

IVoz2 Creatief denken en daarbij nieuwe paden durven bewandelen

Bij dit alles oefenen ze hun kleine motoriek.

MZkm2 Functionele grepen gedifferentieerd gebruiken voor het hanteren van voorwerpen

Groeien in spel

Kleuters bezitten nu over de nodige motorische vaardigheid om te experimenteren met timmermateriaal.
Meestal blijft het bij het uitproberen van iets, zoals een plankje zagen of een spijker met een hamer in een plankje of boomstronk kloppen. Toch kunnen ook eenvoudige constructiewerkjes ontstaan: bv. 2 houten latjes aan elkaar vasttimmeren om een zwaard te maken

Begeleiding van de leerkracht

Wanneer getimmerd of gezaagd wordt, is het stellen van regels in verband met de veiligheid, noodzakelijk.

Door zelf ook eens te timmeren, toon je je waardering voor dit spel en stimuleer je kleuters om voor deze hoek te kiezen.

Je kan inzetten op spelbegeleiding om het spel op een hoger, complexer niveau te brengen en zo de ontwikkeling van de kleuters te bevorderen. Observeer eerst het spel van de kleuters. Stap mee in het spel van de kleuters door hun spel te spiegelen en er woorden aan te geven. Van daaruit kan je desgewenst iets nieuws toevoegen. Sluit hierbij goed aan bij het spel van de kleuter, kijk of de kleuter nood heeft aan manipuleren, of al toe is aan constructief spel. Je kan bv. het spel van de kleuters verrijken door te tonen hoe men bepaald materiaal het best hanteert, of een nieuw soort timmerwerk te introduceren. Als je mee speelt, denk dan hardop. Zo geef je mee dat je tevoren kunt nadenken over wat je doet. Met andere woorden, geef zowel denken als taal impulsen.

Laat kleuters zelf zaken uitproberen, laat ze kennismaken met deze technieken. Meestal blijft het bij het uitproberen van iets, zoals een plankje zagen of een spijker met een hamer in een plankje of boomstronk kloppen. Toch kunnen ook eenvoudige constructiewerkjes ontstaan: bv. 2 houten latjes aan elkaar vasttimmeren om een zwaard te maken.

Je kan ook meespelen met het oog op het bevorderen van een goede leerkracht-kindrelatie. Door mee te spelen leer je een kind kennen, en in het spel kan je op een goede manier contact maken met een kind. Het meespelen start je in dit geval ook vanuit observatie, en het spiegelen van het spelgedrag van het kind. Je kan het kind waarderen in zijn spel, verwoorden waarmee je bezig bent,…

Voorbeelden