Zowel in het ervaringsgericht onderwijs, als in het ontwikkelingsgericht onderwijs krijgen de speelhoeken een centrale functie. Het spelen in goed ingerichte hoeken sluit immers aan bij de incidentele wijze van ontwikkelen, eigen aan jonge kinderen.

Deze digitale cursus toont hoe je elke hoek een invulling kan geven, hoe de invulling van de hoek past in de ontwikkeling van de kinderen (ontwikkelingskansen, groeilijn), en hoe je die hoek kan begeleiden. In het deel ‘algemeen’ wordt uitleg gegeven omtrent de klasinrichting, het leren kiezen e.a.

De hoeken zijn gerangschikt per leeftijdsgroep:
peuterklas: 2,5 jarigen tot 3 jarigen.
Eerste kleuterklas: 3 tot 4 jarigen
Tweede kleuterklas : 4 tot 5 jarigen
Derde kleuterklas: 5 tot 6 jarigen.
Deze indeling is echter zeker niet overal geldend. Zo zijn er bv. ook vaak klassen waar 3- en 4-jarigen samen zitten of 4- en 5-jarigen. Soms is er ook een gemengde peuter- eerste kleuterklas of in enkele gevallen is er 1 grote leefgroep waar kinderen zitten van 2,5, 3, 4 en 5 jaar. Voor gemengde leeftijdsgroepen zal het aanbod zo uitgekiend zijn, dat het aansluit bij de beginsituatie van alle kleuters.

Dit stellen we altijd voorop:

De inrichting van de klas en de hoeken is in de eerste plaats afhankelijk van de beginsituatie en de noden van deze kleuters in deze klasgroep, in deze klas en school. De wijze waarop je hoeken invult, en begeleidt, pas je aan aan de beginsituatieenerzijds, met bepaalde doelen voor ogen anderzijds, dit om een rijke ontwikkelingsomgeving te creëren, waarbij activiteiten mogelijk worden die zich in de zone van naaste ontwikkeling van de kleuter situeren. De inrichting van een hoek, klas gebeurt niet eenmalig, maar evolueert mee met de kleuters en de klasgroep.

Opmerking:
Bij ‘ontwikkelingskansen’ is gekozen om te verwijzen naar de ontwikkelingsdomeinen en –aspecten uit het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Kleuterschool (VVKBAO, 2000), waar in onze opleiding, bachelor kleuteronderwijs, KATHO, mee gewerkt wordt. De mogelijke ontwikkelingskansen worden beschreven, maar welke precies aan bod komen in een hoek, is natuurlijk afhankelijk van hoe de hoek precies wordt ingevuld en begeleid, en welke activiteiten de kleuters er precies ondernemen.