13 september 2015

Digital Natives

1409515468-e-generatie

OPDRACHT

  • Denk eens na: voor welke zaken in het dagdagelijkse leven gebruik jij een computer, tablet, smartphone?
  • Hoeveel tv’s staan er in jouw huis? Hoeveel computers of laptops zijn er binnen het gezin?
  • Zou je jouw smartphone 1 week kunnen missen?

Bij vorige generaties was er nog geen of weinig sprake van surfen, tablets, facebook, e-mail, laptops, smartphones, opnames maken en delen met anderen, online bankieren, online solliciteren, digitaal indienen van opdrachten, Tax on web, enz. Nu zijn deze zaken niet meer weg te denken uit ons leven.

Tegenwoordig twijfelt niemand er nog aan dat media een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving en dagelijkse leven inneemt en bijgevolg ook niet weg te denken is uit het onderwijs. De kinderen die nu opgroeien, worden daarom ook benoemd als de ‘digital natives’. Synoniemen die je ziet opduiken zijn ‘mediageneratie’, de ‘e-generatie’ en de ‘Homo Zappiens”.

De digital natives hebben een andere manier van omgaan met informatiebronnen dan de vorige generaties. Als leerkracht moet je wel ICT inzetten om ze niet kwijt te raken. Toch is het belangrijk om ook te weten dat de digital natives niet zo ‘digital’ zijn als zijzelf denken. De nieuwe generatie wordt vaak voorgesteld als een groep wonderkinderen voor wie de digitale wereld geen geheimen meer kent. In de praktijk blijkt het wel mee te vallen met hun ICT-vaardigheden (Ouwerkerk, 2016). Sterker nog; onderzoek van Aesaert (2015) wijst uit dat Vlaamse leerlingen eerder middelmatig scoren op een praktische ICT-proef, maar de leerlingen schatten hun eigen ICT-competenties wel hoog in. Ze overschatten dus wel degelijk hun eigen competenties. Daarom is het belangrijk dat leerkrachten aandacht besteden aan het digitaal vaardig maken van leerlingen.

1409515526-homo-zappiens

Bron afbeelding 1: klik hier

Bron: afbeelding 2: klik hier