16 september 2015

Ongewenste sites/mails/pop ups

Een ander nadeel van het digitaal tijdperk zijn de ongewenste sites, e-mails en pop ups waar wij en kinderen mee in aanraking komen. Hier geven we een aantal tips om deze ongewenste zaken tot een minimum te beperken.

  1. Maak gebruik van een content filter

Wie op internet surft, komt nu eenmaal ongewenste sites tegen… De enige manier om dit voor een groot deel uit te sluiten, is het instellen van een zeer beperkende content filter. Een content filter is een computerprogramma dat de inhoud van een website analyseert en op basis van deze analyse beslist of de website al dan niet aan de gebruiker mag getoond worden.

Je kan hiervoor gebruik maken van een ‘blacklist’, waar websites opstaan die door de surfende kinderen niet te bezoeken zijn, of omgekeerd, een ‘whitelist’, waar websites opstaan die door de kinderen wel te bezoeken zijn.

Aanbieders van een content filter is bijvoorbeeld MyBee, kinderbrowser.be, http://www.safesearchkids.com/

Het basisprincipe van MyBee is dat kinderen alleen websites kunnen bezoeken die geschikt zijn voor hun leeftijd. Dit gebeurt door een whitelist. Alle andere sites zijn automatisch geblokkeerd. Of de sites al dan niet geschikt zijn voor kinderen en voor welke leeftijd, wordt deels bepaald door een professionele redactie, deels door het oordeel van de ouders zelf. In onderstaand promofilmpje worden de mogelijkheden van MyBee verduidelijkt.

2. Installeer een FIREWALL en een goed werkende VIRUSSCANNER

Een firewall is een beveiliging tussen het externe netwerk (internet) en het interne netwerk (intranet) dat probeert te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot het interne netwerk. Diegene die proberen binnen te breken in andere computers, worden hackers genoemd. Door een firewall op je computer te installeren, bescherm je je tegen ongewenste indringers.

Een VIRUS is een klein bestand dat bedoeld is om zich onopgemerkt in andere computers te nestelen. Het gevolg hiervan is dat bestanden op de computer beschadigd kunnen worden of dat gegevens/bestanden verspreid kunnen worden. Ook kinderen halen van alles op via internet: muziek, foto’s,… In alle bestanden kunnen virussen zitten. Het is dan ook bijna onmogelijk om nooit een virus binnen te halen. Het is wel mogelijk om een computer zoveel mogelijk te beschermen, installeer daaro meen goed werkende virusscanner.

3. Verwijder elke week SPYWARE

Bij het surfen kunnen op de computer programmatjes achtergelaten worden die de bedoeling hebben het surfgedrag van de gebruiker te volgen, of erger nog, gegevens van de gebruiker te achterhalen. Dit heet SPYWARE. Deze programma’s volgen bijvoorbeeld het surfgedrag van de gebruiker, of ze proberen accountgegevens op te slaan. Ook al ben je geen grote internet gebruiker, het is raadzaam om elke week de spyware te verwijderen. Er bestaat heel veel (gratis) software om dit te doen, bijvoorbeeld Ad-Aware.

4. Herken PHISHING & PHARMING en negeer

Phishing en pharming zijn veelgebruikte technieken, waarbij een hacker ‘vist’ naar je privégegevens. Phishing is veel gevaarlijker en recenter dan spyware. Phishing en pharming worden ook benoemd als ‘malware’. De meest gebruikte techniek is via een e-mail, die er heel professioneel uitziet met het logo van bijvoorbeeld je bank. De inhoud van deze e-mail staat bestaat uit een smoes: een storing in het systeem, een vraag naar bevestiging van je klantgegevens, de kans om een superprijs te winnen,… Maar in deze e-mail zit altijd één constante: de vraag om door te klikken naar een website waar je je persoonlijke gegevens moet ingeven en bevestigen… Hier zie je een voorbeeld van zo’n phishingbericht:

4e5b6406c240c-ing

Pharming is gelijkaardig aan phishing; je wordt omgeleid naar een nepstartpagina van Google en je krijgt de boodschap: ‘u wint 500 euro’, het enige wat u moet doen is je kredietkaartnummer en code invullen en wij storten het bedrag vandaag nog op jouw rekening!’. Voorzichtigheid is dus geboden; check de URL; meestal staat daar niet de naam van de webwinkel of je bank maar een andere naam of een nummer, bvb. http://173.56.24.15/…

(Vlaamse Overheid, 2007).

Bron afbeelding: klik hier