Het internet biedt vele mogelijkheden, denk maar aan een klasblog waar je foto’s vindt van leerlingen die op bos- of sneeuwklas zijn geweest. Ouders vinden dit super. Toch zijn er meer en meer scholen die foto’s van hun leerlingen liever afschermen van de buitenwereld, omwille van de wet op de persoonlijke levenssfeer. Volgens die wet heb je de uitdrukkelijke toestemming nodig om foto’s te publiceren waarop die personen herkenbaar in beeld komen.
Dus: je mag een foto NIET publiceren of gebruiken, tenzij je de toestemming hebt van die personen of als die personen niet herkenbaar zijn. Bij foto’s van minderjarigen heb je de toestemming nodig van één van de ouders, of van beide ouders als ze gescheiden zijn. Plaats ook nooit een naam of een e-mailadres bij de foto.
Steeds meer scholen anticiperen op de wet op de persoonlijke levenssfeer door de ouders in het begin van het schooljaar een formulier te laten ondertekenen waarop zij toestemming geven om foto’s en videomateriaal te laten gebruiken die onder de categorie ‘gerichte foto’s en videomateriaal’ vallen. Hiermee bedoelen we individuele al dan niet geposeerde foto’s waarvoor men een of enkele personen tijdens een groepsactiviteit eruit licht (als het ware in de picture plaatst) of de geposeerde (groeps)foto’s zoals de klassieke klasfoto. Voor deze groep van gerichte foto’s dient de school aan de ouders toestemming te vragen, met verwijzing naar het soort te nemen foto’s/filmpjes, de verspreiding en het doel.
Daarnaast is er nog een andere categorie: de niet-gerichte foto’s en videomateriaal: hier gaat het om spontane, niet geposeerde sfeeropnames, zonder dat daarvoor een leerling wordt uitgelicht. Voorbeelden zijn een groepsfoto van de klas tijdens een wandeling of een sportdag. Hier geldt in principe dat de ondertekening van het schoolreglement als toestemming volstaat, dus dat er geen extra toestemming nodig is. Ouders die bezwaar hebben tegen die publicatie, dienen dit schriftelijk mee te delen aan de directie.
Als student maar ook als leerkracht is voorzichtigheid dus geboden; als je twijfelt of er een toestemmingsformulier nodig is, vraag dan advies aan de directie of kies meteen om toch zo’n formulier te laten invullen.
Merk op: het is niet omdat ouders toestemming hebben gegeven tot publicatie, dat je de foto’s van jouw leerlingen daarom zomaar op jouw Facebook-profiel mag plaatsen! Het kan zijn dat ouders wel hun akkoord hebben gegeven dat schoolfoto’s met hen via Facebook worden uitgewisseld, maar dat ze die foto’s niet wensen te delen met al de andere contacten. Bovendien werd toestemming verleend aan de school, en niet aan elke individuele leerkracht (Congres, 2013).
De regel op de wet van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer geldt uiteraard ook voor de leerkracht. De directie mag je niet verplichten om jouw foto online te plaatsen, heb je dus bezwaar tegen een bepaalde foto dan mag je eisen dat die foto niet online wordt geplaatst. Dit geldt niet alleen voor websites, maar ook voor schoolbrochures en folders. (Vlaamse Overheid, 2007).
Bron afbeelding: klik hier