Hoe kan je nu als leerkracht de online geletterdheid bevorderen bij leerlingen? Enkele tips:
- Werk in de klas veel meer met online teksten (bijvoorbeeld via een webquest).
- Sta met jouw leerlingen stil bij zoekvaardigheden, beoordelen van informatie, kiezen van voor jou relevante informatie, samenvatten en samenvoegen van informatie uit verschillende bronnen en hiervan een tekst maken.
- Sta met jouw leerlingen stil bij hoe je kan communiceren in een blog, website,…
- Bouw geleidelijk op: stuur sterk in het begin door het onderwerp al te geven, door de online tekst te geven in plaats van door hen te laten zoeken, de zoektermen mee te geven in plaats van zelf te laten bedenken. Laat de mate van sturing afnemen naarmate de tijd vordert.
- Laat kinderen een woordweb maken voordat ze beginnen met het zoeken naar informatie.
- Oefen samen met verschillende zoekmachines (Davindi, via Kennisnet, Look4,…). Zoekmachines voor kinderen zijn makkelijker dan google. nl is een handige zoekmachine omdat kinderen kunnen aangeven hoe oud ze zijn en bijgevolg alleen maar info te zien krijgen op hun niveau.
- Laat kinderen zien welke zoektermen en synoniemen je gebruikt, hoe je met trefwoorden varieert en welke informatie je hierdoor op het internet vindt.
- Laat kinderen vertrekken vanuit betekenisvolle vragen waarop ze het antwoord willen weten.
- Betrouwbare informatie: Van links naar rechts in een webadres (Sprenger, 2013).:
- Kijk naar welk webadres je bent gegaan. Kende je deze site al? Vertrouw je de naam? Denk je er de info te kunnen vinden die jij nodig hebt?
- Kijk naar de website zoals je ook naar de omslag van een boek of tijdschrift zou kijken. Spreekt het je aan en komt het serieus over? Ziet de website er duidelijk uit? Is er een handig menu?
- Veel sites geven informatie over de makers. Zoek dat op en kijk of je begrijpt wie de website heeft gemaakt. Zijn dat mensen die er verstand van hebben? Soms kan je ook zien hoe oud de informatie is die erop staat. Dat is belangrijk, want informatie kan veranderen omdat er steeds meer over een onderwerp bekend wordt.
(Clemens, 2015).