16 augustus 2017

Gsm op school

Gsm op school? Een eenduidig antwoord kan op deze vraag niet gegeven worden. Twee op de drie leerlingen gebruiken een gsm tijdens de les. Toch weten scholen nauwelijks hoe ze met gsm’s in de klas moeten omgaan. Daarom pleiten specialisten voor meer mediatraining en duidelijke regels (Klasse, 2011).

PRO:

Volgens Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs Vlaanderen, moeten gsm’s niet verboden worden: “We moeten verstandig leren omgaan met de smartphones en dan moeten er afspraken worden gemaakt over het gebruik.” (VTM-nieuws, 2016).

In het Sint-Theresiacollege zijn de smartphones toegelaten tijdens de middagpauze. Hier schuilt een onderwijskundige motivatie. Naast de digitale agenda zijn leerlingen in de leerpraktijk zelf digitaal actief en maakt de school gebruikt van de Google Education/classroom-omgeving waarop volop met verschillende vakken geëxperimenteer wordt. Een smartphone is dus hier niet echt te reduceren tot enkel filmpjes kijken. Ten slotte is de school ook bewust bezig met mediawijsheid. Naast de aandacht voor mediawijsheid in de verschillende vakken volgen ook 2 leraren een mediacoachopleiding en werd er ook een projectaanvraag rond cyberpesten ingediend (Rompaey, 2017).

CONTRA

De Vrije Lagere school ‘De Basis’ in Duffel mogen ze geen gsm of smartphone gebruiken. Mits legitieme motivering kunnen leerlingen daarvan afwijken. In de praktijk komt zo’n vraag weinig voor. Om te beginnen verwijst de directeur naar de delicate verantwoordelijkheid voor zo’n toestel. Daarnaast vreest de directeur dat leerlingen te veel afgeleid zullen worden van waar het op school echt om te doen is, wanneer gsm’s wel toegelaten worden. Hij verwijst ook naar een mogelijk sociaal en privacy probleem. Gsm’s kunnen bijdragen tot sociale ongelijkheid tussen de bezitters en niet-bezitters van een smartphone. Ook kunnen er gemakkelijk foto’s en filmpjes in de openbaarheid van het internet belanden, die daarvoor niet bedoeld waren of waarvoor de mensen in kwestie geen toestemming gaven. Bovendien kan pestgedrag in de hand gewerkt worden.

Professor Timmermans ziet de nek- en schouderproblemen enorm toenemen door het gebruik van een smartphone of tablet. “Ze kijken in de loop van de dag al veel te lang naar die schermen. Tijdens de speeltijd of tussen de lessen moeten ze bewegen.” (VTM-nieuws, 2016).

Bron: Rompaey, W. (2017). GSM op school. Pro/contra. In dialoog, 18-19.

Bron: VTM-nieuw (2016). Verbied smartphones op school. Geraadpleegd op 16 augustus op https://nieuws.vtm.be/binnenland/191396-verbied-smartphones-op-school