3 juli 2017

Het leerplan mediaopvoeding

Het formuleren van de eindtermen ICT en het steeds groter belang van de integratie van ICT in het onderwijs gaf binnen de verschillende onderwijskoepels aanleiding tot het verder uitwerken van een visie op ICT-integratie in het onderwijs. De drie grote koepels ontwikkelden elk hun eigen leerplan:

  1. Katholiek Onderwijs Vlaanderen : Het leerplan Mediaopvoeding
  2. OVSG: Het ontwikkelingsplan ICT
  3. GO-onderwijs: Het leerplan Media

Het leerplan Mediaopvoeding van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen is een vrij recent leerplan. Het verscheen voor het eerst in 2012. Volgens het leerplan moet mediaopvoeding:

“ertoe bijdragen dat kinderen op een behendige, zelfredzame en kritische manier kunnen participeren aan de complexe, veranderlijke wereld waarin ze leven en dat zowel in de rol van zender als ontvanger van mediacontent.”

Om dit doel te bereiken moeten kinderen kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen op vlak van drie basiscompetenties:

  1. Mediageletterdheid:
    • verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes met betrekking tot de taal van de media
    • de vele toepassingen van mediagebruik in onze wereld leren kennen, begrijpen en gebruiken
  2. Mediawijsheid:
    • ontwikkelen van een alerte en waardebewuste houding tegenover media
  3. Technische en instrumentele competentie:
    • een aantal eenvoudige technische handelingen uitvoeren
    • een aantal elementaire technische principes begrijpen

De technische en instrumentele competentie is in principe geen doel op zich. Kinderen leren al doende het gebruik van allerlei toestellen en toepassingen kennen. De technische en instrumentele competentie is dus een middel om doelen rond mediageletterdheid en mediawijsheid te bereiken.

De drie basiscompetenties kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze vormen in het leerproces van het kind een samenhangend geheel.

 

Het leerplan beklemtoont in navolging van de leergebiedoverstijgende eindtermen ICT dat mediaopvoeding geen zelfstandig vak of leergebied is. Het komt er net op aan om betekenisvolle contexten en inhouden van de verschillende leergebieden te gebruiken om aan mediaopvoeding te doen. Zo kan je bijv. vanuit muzische vorming of taal aan mediaopvoeding doen.

 

BRON:
Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs, LEERPLAN MEDIAOPVOEDING, Brussel, 2012.