De kans is groot dat jongeren de ellende in de wereld vooral meekrijgen via social media. Het nieuws heeft invloed op hen en zorgt soms voor angst, mar scholen moeten niet koste wat kost het gesprek over schokkend nieuws aangaan. De leerkracht kan een belangrijke positieve invloed hebben vindt Remco Pijpers, adviseur bij Kennisnet en expert op het gebied van Mediawijsheid. Via sociale media, websites en televisie doen lln soms ideeën op die niet kloppen. Ooggetuigenverslagen, geruchten, feiten en fictie gaan door elkaar heen. “Na de aanslagen in Brussel gingen op internet beelden rond van aanslagen in Rusland waarbij de foto’s bij de aanslag in Brussel werden gepost. Leer leerlingen onderzoeken of het waar is wat ze hebben gelezen of gezien op social media. Neem bijvoorbeeld een twitterbericht en vraag of het waar is (Steijvers, 2017).
- 4-6 jaar: Deze kinderen kunnen feit en fictie niet onderscheiden. Krijgen ze op internet beelden te zien, scherm ze dan zo veel mogelijk af en stel ze gerust. Jonge leerlingen gaan meestal snel over tot de orde van de dag. L aat het nieuws rusten als kinderen er zelf niet over beginnen (Steijvers, 2017).
- Vanaf 7 jaar: Leerlingen kunnen al een goed onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet. Dit is een goede leeftijd om over het nieuws te praten. Het is wel belangrijk om te relativeren en gerust te stellen. En wees voorzichtig: ze in de klas niet zomaar het nieuws op en wees kritisch op YouTubefilmpjes.
- 9-12 jaar: Met deze leerlingen kun je een goed gesprek voeren over terreur en de beelden op sociale media. Geef ze duiding, nuanceer het nieuws en leer ze kritisch denken. Het bekijken van filmpjes kan snel omslaan in stoerheid. Waak hierover en geef ze context.
Een leerkracht kan ook met lln praten over hoe je nieuws op social media. Bij schokkend nieuws regent het alerts. Wil je die echt allemaal ontvangen? Vraag ook aan de leerlngen hoe ze reageren op de berichten. Hoe laten ze hun gevoelens zien? Spreken ze hun afschuw uit, delen ze hun medeleven met de slachtoffers? Laten ze hun boosheid de vrije loop? Wat is de beste manier om via internet je gevoelens te tonen? Lucht dat op of ontstaat er juist onenigheid, bijvoorbeeld discussies ontstaan over vluchtelingen? Gebruik social media ook vooral om de lichtpuntjes te benoemen.
Bron: Steijvers, L. (2017). Kinderen en terreur op sociale media. COS 34(7),16-17