Gemeenschapsonderwijs
In het gemeenschapsonderwijs dateert het leerplan Media van 2016. Dit leerplan vervangt het onderdeel media in het leerplan muzische vorming.
Het leerplan schets het belang van media in onze huidige samenleving. Als we kinderen bewust en kritisch willen leren omgaan met verschillende media dan moet er daar op school aandacht voor zijn. Het leerplan media heeft als doel:
Veel kinderen lijken op het eerste zicht vlotte mediagebruikers, vlotte ‘consumenten’ van media. Het is echter belangrijk dat alle kinderen, naast het technisch leren hanteren van verschillende media, als ‘prosumer’5 van media een aantal competenties ontwikkelen. Met die competenties zullen we de kinderen vandaag en morgen in staat stellen om zich bewust, kritisch en actief te kunnen bewegen in een samenleving waarin media een groeiende impact hebben. Om hieraan actief deel te nemen moeten onze kinderen voldoende mediawijsheid verwerven.
In het leerplan worden de doelstellingen geclusterd in vijf grote onderwerpen:
- Attitudinale doelen:
- het bouwen aan een positieve houding ten aanzien van media
- Media begrijpen:
- inzien dat media impact hebben op mensen
- begrijpen van de relatie zender-boodschapper-ontvanger(s)-medium
- Media gebruiken:
- apparaten, software verkennen en gebruiken
- media gebruiken om muzisch te creëren
- informatie vinden en/of verwerken
- versterken van een boodschap
- Communiceren via media
- een functionele en aantrekkelijke boodschap overbrengen aan anderen
- participeren aan sociale netwerken
- Nadenken over het eigen mediagebruik
- reflecteren op het eigen mediagebruik
- veilig omgaan met internet, chatten enz.
- verantwoord omgaan met boodschappen
BRON: GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, Leerplan basisonderwijs: media, Brussel, 2016.
Je kan het document raadplegen via deze link.
Onderwijs voor steden en gemeenten
In het OVSG heet het leerplan ‘Ontwikkelingsplan ICT’. Het onwikkelingsplan ICT wil scholen de mogelijkheid geven om te werken aan een ICT-beleid waarbij het leren van de leerling centraal staat en ICT-middelen op een innovatieve manier aangewend worden. In het ontwikkelingsplan wordt het als volgt verwoordt:
Met dit ontwikkelingsplan willen we de krachtlijnen tekenen voor de integratie van ICT in het basisonderwijs. Daarbij zijn we er ons ten volle van bewust dat ICT dagelijks en steeds sneller evolueert. In dit ontwikkelingsplan zal u om die reden geen opsomming van websites, software, hardware of praktijkvoorbeelden vinden die binnenkort reeds verouderd kunnen zijn. Dit document is bedoeld als een instrument voor directies, ICT -coördinatoren en leraren. Het bevat geen kant en klare oplossingen of gebruiksklare handleiding. Het kan wel een aanzet zijn voor scholen om een ICT-beleid te voeren, vertrekkende van de schoolvisie op leren en onderwijzen.
Het ontwikkelingsplan vermeldt drie integratieniveaus die verder onderverdeeld worden in verschillende competenties. We geven enkel de overkoepelende integratieniveaus:
- ICT inzetten als gereedschap:
ICT is een gereedschap zoals andere leermiddelen, vult deze leermiddelen aan, is een toegvoegde waarde en neemt (gedeeltelijk) de taak van de ’traditionele’ leermiddelen over. - ICT inzetten als instructor
ICT stuurt (een deel van) het leerproces van de leerling. - ICT inzetten als een open digitale leeromgeving
ICT verleent toegang tot digitale informatiesystemen die mogelijkheden bieden voor het (niet lineair) raadplegen, communiceren en publiceren van digitale informatie.
BRON: OVSG, Ontwikkelingsplan ICT, Brussel, 2008