In het hoofdstuk rond media in onze samenleving kon je lezen over de grondige verandering die onze hedendaagse maatschappij ondergaat. De impact van technologie in het leven van elke dag valt niet meer te ontkennen. De digitale revolutie heeft gezorgd voor het ontstaan van een online wereld naast de offline wereld. De snelheid van de (r)evolutie zie je duidelijk geïllustreerd op onderstaande tijdslijn.
Mediagebruik op school maakte reeds een hele evolutie door. Dat zie je duidelijk op deze tijdslijn. Er is doorheen de tijd een verschuiving van ‘Lean back media’ naar ‘Lean forward media’. Bij ‘lean back media’ wordt informatie gegeven en de leerlingen nemen de overgedragen kennis op. Het gaat om kijken, luisteren en lezen, dus passieve deelname met weinig prikkels tot interactie. Voorbeelden hiervan zijn de leerkracht die gebruik maakt van een televisie met videorecorder, een diaprojector en kranten.
Vanaf 1980 is er ook sprake van ‘lean forward media’; de gebruiker wordt uitgenodigd tot meer activiteit, zoals typen, kiezen, mikken, beslissen, sturen, schieten, ontwijken, lopen – door de komst van de personal computer en de spelcomputer. Hier wordt de ontvanger ook zender, dit past meer bij het natuurlijke leren van kinderen.
Vooral Apple zet daarna in op een steeds intuïtiever gebruik, waardoor steeds meer jongere kinderen nieuwe digitale media zoals tablets en mobiele telefoons beginnen gebruiken.(Clement, 2016).
De aandacht voor mediaopvoeding is een relatief nieuw gegeven. Door de explosieve groei in het media-aanbod en de mogelijkheden die dit biedt, klinkt steeds vaker de vraag op welke manier we kinderen leren omgaan met media. Door de snelheid waarmee alles verandert, is het voor ouders, opvoeders en leerkrachten immers niet evident om een goede aanpak te vinden.
- Mag je het gebruik van een smartphone toelaten op school?
- Hoe lang mogen kinderen op het internet?
- Kan ik mijn kind vertrouwen of kijk ik best mee over de schouder?
- Kan ik een kind op het net laten zoeken via Google? En wat als het content ziet niet bestemd voor kinderen?
- Mag mijn kind op sociale media? En vanaf welke leeftijd?
- Enz.
Volgens Expoo, het expertisecentrum opvoedingsondersteuning van Kind en Gezin, is mediaopvoeding:
het onderdeel van de opvoeding dat erop gericht is om kinderen bewust en selectief met het media-aanbod om te laten gaan en ervoor te zorgen dat ze media uiteindelijk zelfstandig kunnen gebruiken. Dat betekent dat kinderen en jongeren:
-
de inhoud van het media-aanbod begrijpen: kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten, en weten hoe media invloed kunnen uitoefenen
-
hun tijdsbesteding zelf in de gaten kunnen houden en begrenzen
-
kunnen overzien hoe zij zelf informatie uitdragen via de media en weten hoe die informatie door anderen kan worden gebruikt
Het is dus logisch dat ook binnen het onderwijs de vraag naar mediaopvoeding bestaat.
BRON: https://www.expoo.be/wat-is-mediaopvoeding