3 juli 2017

Digitaal bord

Expert: Xavier Vandenberghe (xavier.vandenberghe@vives.be)

Leerdoelen

  • De student kan vijf voordelen opsommen die verbonden zijn aan het werken met een digitaal bord, eventueel vanuit een bepaald leerdomein.
  • De student kan vijf nadelen of risico’s opsommen die verbonden zijn aan het werken met een digitaal bord.
  • De student kan uitleggen hoe je kan differentiëren aan het digitaal bord.
  • De student kan een concreet voorbeeld illustreren aan de hand van de volgende stelling: ‘Als je niet in de val trapt van het vervallen in frontaal lesgeven, kan het gebruik van het digitaal bord de activiteit en motivatie van de leerlingen bevorderen’.
  • De student kan reageren op volgende stelling: ‘Als je pas een digibord hebt, dan gebruik je dat in eerste plaats als presentatiemiddel’.
  • De student kan de volgende stellingen beargumenteren: ‘Een digibord is een middel, geen doel’.

Wat is een digitaal bord?

Een digitaal bord is een digitale versie van een klassiek schoolbord. Er zijn diverse synoniemen voor het digitaal bord zoals een elektronisch schoolbord, digibord of een smartboard. Het grootste voordeel aan een digitaal bord is dat het bord gebruik maakt van grafische gebruiksomgevingen. Deze grafische gebruiksomgevingen staan meestal gekoppeld met een computer. Er zijn verschillende bedrijven die digitale borden (hard- en software matig) produceren: SmartBoard, Promethean, Prowise, i3LEARNHUB, Gynzy, etc.

 

Digitaal bord in het onderwijs

Een digitaal bord in de klas bevordert de interactie in de klas en brengt de inhoud op een sterkere en visuele manier in de klas. Indien men het digitaal bord op een correcte manier gebruikt stijgt de activiteit, betrokkenheid en de motivatie van de leerlingen in de klas. Op de website https://www.klascement.net/digitaleborden/ vind je heel wat online materialen voor het digitaal bord.

Een leerkracht schreef een boeiend artikel over hoe zij het digitaal bord gebruikt in de tweede graad van het onderwijs. Het artikel kan je hier lezen (Mouton, 2010). Andere voorbeelden uit de praktijk kan je lezen in het volgende artikel good practices van het digitaal bord (Meersdom, 2012).

Bijkomende informatie

De bedrijven die digitale borden produceren proberen ook stelselmatig nog meer interactiviteit in de klas te implementeren. Dit doen ze door bijvoorbeeld hun software te combineren met andere devices of uitbreidingsmogelijkheden.

Prowise
De software van Prowise kan je uitbreiden met de tool ProConnect. ProConnect is een gratis toepassing waarmee je ook interactie tussen de leerkracht en de leerlingen én de leerlingen onderling maakt. Dat kan met behulp van andere apparaten zoals tablet, laptop, pc of smartphone. Je maakt vragen aan binnenin het softwarepakket van Prowise en nadien kan je alle leerlingen laten deelnemen met de online quiz.

Classflow
De software maakt het mogelijk om de gemaakte lessen op het digibord interactief te maken. Zo kan je inspelen op antwoorden van leerlingen, de onderlinge interactie stimuleren of inhoud testen.

Digitale bordboeken
Uitgeverijen hebben de laatste jaren geïnvesteerd in het digitaliseren van hun handleidingen en leerwerkboeken in het lager onderwijs. In een digitaal bordboek vind je de inhoud uit de handleidingen/werkboeken digitaal terug. Over het algemeen zal het digitaal bordboek dezelfde inhoud en structuur hebben als de versie op papier. Dankzij het digibord kan je evenwel bijkomende aantekeningen maken, de correctiesleutels oproepen, extra materiaal terugvinden en zelf bestanden toevoegen.