Expert: Xavier Vandenberghe (xavier.vandenberghe@vives.be)
Leerdoelen
- Omschrijven wat Virtual en Augmented Reality is
- De kansen en valkuilen van het gebruik van Augmented Reality en Virtual Reality in de klas opsommen
Virtual en Augmented Reality zijn bij een breed publiek bekend geworden dankzij hun hoge amusementswaarde. Vooral de toepassing waarbij je virtueel in een roller coaster kan plaatsnemen en het gevoel krijgt alsof je er echt inzit, is al lang populair. Ondertussen zijn de verschillende mogelijkheden fors uitgebreid en zetten grote IT-bedrijven (Sony, Apple, Microsoft, Samsung, Google) steeds vaker in op de ontwikkeling van VR- of AR-toepassingen. We geven een aantal voorbeelden die je een idee geven van hoe de toekomst er kan uitzien:
- Zullen chirurgen straks opereren met de hulp van “Augmented reality”? Bekijk de reportage via deze link.
- Gaan we binnenkort met augmented reality onze spinnenfobie aanpakken? Bekijk de reportage via deze link.
- Pijn bestrijden met virtual reality, zo gebeurt dat in het UZ Gent. Bekijk de reportage via deze link.
Het is duidelijk dat VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality) meer en meer een rol van betekenis zullen spelen in onze samenleving. Welke mogelijkheden zijn er dan voor het onderwijs?
Wat is Augmented Reality?
Bij Augmented Reality wordt het beeld van de fysieke, werkelijke wereld verrijkt met computergegenereerde beelden of geluiden. De technologie legt een extra laag op de bestaande werkelijkheid. (Stockman e.a., 2012).
Het spel Pokémon Go op de smartphone bracht de mogelijkheden van AR dichtbij mensen over de hele wereld.
Voor onderstaande toepassing heb je de app BLIPPAR nodig op je smartphone of tablet. Scan de tekening en verken het zonnestelsel.
Op deze webpagina kan je inspiratie opdoen om enkele toepassingen van augmented reality in het onderwijs te leren kennen.
Bekijk tot slot de visie van Florian Radke in deze TED-talk “How Augmented Reality will change education completely”. Via TED-ed kan je de video bekijken en daarna vragen oplossen en je mening delen in de discussiesectie.
Wat is Virtual Reality?
Misschien ken je Virtual Reality wel uit de gamewereld, of heb je onlangs in het pretpark Bobbejaanland de Mount Mara uitgeprobeerd, een virtual reality rollercoaster. Virtual Reality vervangt de bestaande wereld door een gesimuleerde. (Stockman e.a., 2012) VR is de laatste jaren toegankelijker geworden doordat je nu ook met je smartphone en een VR-bril (zoals de Samsung Gear of het Google Cardboard) beelden in VR kunt bekijken.
Lees meer over Virtual Reality en de betekenis ervan in het artikel via deze link. (Je hoeft de volledige brochure niet actief te kennen, maar gebruik de voorbeelden en discussiepunten zeker als achtergrond bij het verwerken van de mogelijkheden voor virtual reality in het onderwijs.)
Bekijk ook een getuigenis van een leerkracht via:
https://www.leraar24.nl/api/video/218125865/
In dit filmpje kan je bekijken hoe men in de wereld onderzoek doet naar Virtual Reality en het effect op kinderen en volwassenen. Besef dat er, net zoals bij veel technologische toepassingen, debat is over het al dan niet toepassen van VR voor kinderen en in het onderwijs. Dit artikel beschrijft enkele mogelijke negatieve gevolgen. In het onderdeel ‘Digitale media schadelijk?‘ las je al over het belang van doseren. Dat principe geldt ook voor Virtual Reality.
BRON:
- Stockman, C., e.a. (2012). Lex-e-learn. Lexicon voor e-learning. Leuven: Acco.