Op deze pagina kan je de kennisclip over het gebruik van digitale tools ter ondersteuning van het schrijfproces bekijken. Onder de clip vind je de achtergronden in tekstvorm.

Schrijven kan op papier, maar ook digitaal. Dat biedt heel wat voordelen, zowel in de planningsfase, de schrijffase als de revisiefase.  

In de planningsfase kunnen leerlingen aan de hand van digitale tools (samen) brainstormen. Ze ordenen en herordenen hun ideeën, vullen elkaar aan of kunnen samen aan eenzelfde brainstorm werken.  

In de schrijffase geeft een tekstverwerker de mogelijkheid om meteen ondersteuning te krijgen op nauwkeurigheid in taal en om structuur aan te brengen en aan te passen. Schrijven en herschrijven gaat snel, op voorwaarde dat de leerlingen al over enige typvaardigheid beschikken. 

Ook in de revisiefase heeft een digitale tekst dus veel voordelen. Aanpassen van een getypte tekst is makkelijker, en sneller, dan een geschreven tekst herschrijven. Leerlingen kunnen hun feedback eventueel meteen in de opmerkingen van een digitaal tekstbestand nalezen.  

Evaluatie en feedback kan via technologie bijgevolg gerichter en individueler omdat samenwerken aan hetzelfde document gefaciliteerd wordt door het gebruik van gedeelde bestanden, al dan niet via Chromebooks. De leerkracht kan via opmerkingen in het digitaal document meteen individuele feedback formuleren. Ook leerlingen kunnen elkaars werk op die manier van feedback voorzien. Samenwerken aan eenzelfde tekst is vooral nuttig in de feedbackronde of tijdens de revisiefase. 

Door een computer te gebruiken met internetverbinding kunnen leerlingen tijdens het schrijven of reviseren op hetzelfde moment bronnen opzoeken en hulpmiddelen raadplegen. Een online woordenboek, een voorbeeldtekst, extra informatie … verschijnen in enkele klikken. In de feedbackruimte kan de leerkracht ook meteen een weblink opnemen.   

Technologie verhoogt vaak motivatie. Sommige kinderen vinden schrijven in een tekstverwerker op zich leuk, maar digitale tools bieden ook heel wat manieren om een tekst vorm te geven. In de publicatiefase kunnen die tools vorm en lay-out verrijken.  

Een digitale tekst kan probleemloos vooraan de klas geprojecteerd worden. Zo kan de leerkracht veelvoorkomende opmerkingen bespreken, een schrijfopdracht modelen of bronnenmateriaal en voorbeeldteksten (eventueel van leerlingen) klassikaal bespreken. Je verzamelt alle schrijfproducten daarvoor digitaal (bijvoorbeeld via Google documenten).  

Je merkt dat digitale technologie bij verschillende bouwstenen ondersteunt of faciliteert, zoals bij strategie-instructie of interactie en samenwerken. De klas moet natuurlijk wel over een stabiele internetverbinding en geschikte toestellen beschikken. Als alternatief is het echter ook mogelijk om met scans of foto’s van de handgeschreven schrijfproducten van de leerlingen aan de slag te gaan en die klassikaal te projecteren.