Wat is het?

Tijdens het schooljaar 2024-2025 zullen over heel Vlaanderen verschillende gratis vormingstrajecten georganiseerd worden over STEM in de basisschool. Deze trajecten zullen gecoördineerd worden vanuit het lerend netwerk STEM voor de Basis dat gefinancierd wordt door het Departement Onderwijs & Vorming.

Het lerend netwerk verenigt diverse stakeholders die betrokken zijn bij de uitrol van STEM-onderwijs in de basisschool. Vanuit het lerend netwerk werken momenteel 5 lerarenopleidingen samen om STEM-onderwijs te versterken in de kleuter- en lagere school via 4 doelstellingen:

Het professionaliseren van leerkrachten wordt nagestreefd via vormingstrajecten. 

 

Daarnaast organiseren we op 4 december 2024 ook een STEM-dag met workshops over STEM in de basisschool. Wees erbij! 

Hoe?

Voor de vormingstrajecten wordt gewerkt met drie sporen.

  1. Basistraject ‘Inspiratie in de klas’ 

In het basistraject worden de fundamenten voor STEM gelegd aan de hand van de didactiek en kant-en-klare praktijkvoorbeelden. Er wordt mee gegeven hoe je op een laagdrempelige manier aan de slag kan gaan met STEM in de klas.

  1. Vervolgtraject ‘Zelf aan de slag en STEM op school’

In het vervolgtraject wordt verder gegaan op het basistraject. In dit traject worden leerkrachten begeleid in het zelf ontwerpen van STEM-activiteiten. Daarnaast kijken we ook verder dan de eigen klaspraktijk en wordt stilgestaan bij de duurzame implementatie van STEM op schoolniveau.

  1. Coachingstraject ‘Verrijk je eigen STEM-praktijk’ 

In het coachingstraject wordt op maat van de deelnemers gewerkt. Het coachingstraject heeft als doel om inhoudelijke en didactische verdieping aan te bieden zodat STEM ingezet kan worden om tegemoet te komen aan actuele, onderwijskundige uitdagingen.

Neem zeker een kijkje voor het specifieke aanbod per regio op de pagina ‘planning trajecten’. 

Praktisch

Tijdens het eerste en het tweede semester van het schooljaar 2024-2025 worden in Vlaanderen gratis vormingstrajecten georganiseerd. Iedere betrokken lerarenopleiding organiseert vormingstrajecten in de eigen regio. Van West naar Oost kunnen leerkrachten terecht in Kortrijk (Hogeschool VIVES), Gent (Arteveldehogeschool), Brussel (Co-hogeschool Odisee), Antwerpen (AP Hogeschool) en Hasselt (Hogeschool PXL).

De exacte data en inhoud per traject vind je onder ‘planning trajecten’.
Daar kan je ook inschrijven voor een specifiek traject.