Informatie

Presentaties bachelorproeven 2024-2025

Op donderdag 19 juni 2025 presenteren de studenten de resultaten van hun bachelorproef voor dit academiejaar. Iedereen uit het werkveld is welkom als jurylid. Je sluit je aan bij een jurygroep en je beoordeelt de presentaties van de studenten in die jurygroep. Raadpleeg de planning en schrijf je in via dit formulier.

Wat is de bachelorproef in toegepaste informatica?

In hun afstudeerjaar leggen de studenten van de opleiding bachelor in de toegepaste informatica in VIVES een bachelorproef af. Dit geldt zowel voor de studenten in het dagonderwijs als de studenten in het afstandsonderwijs. Voor de studenten in het dagonderwijs is deze bachelorproef een combinatie van 50 dagen stage en een eindwerk. Studenten in afstandsonderwijs zijn vaak vrijgesteld van stage en doen enkel een eindwerkproject in samenwerking met een bedrijf. De studenten in het dagonderwijs kunnen hun stage/bachelorproef per twee of alleen doen de studenten in het afstandsonderwijs doen dit alleen.

In hun bachelorproef realiseren de studenten een informaticagerelateerd project in een bedrijf. Het soort project kan heel breed zijn, bijv. een software-ontwikkelingsproject, een infrastructuurproject, een onderzoek, een analyseproject, een project rond een ERP-implementatie, een data-gerelateerd project (business intelligence, business analytics), AI-gerelateerd, Sharepoint, PowerApps, enzovoort. Zij schrijven een eindwerkscriptie over hun project waarin ze de resultaten en de totstandkoming van het project beschrijven en de gemaakte keuzes verantwoorden. Zij presenteren hun project ook voor een jury van professionals uit het werkveld en VIVES-docenten.

Voor de studenten uit het dagonderwijs en voor afstandsstudenten zonder bedrijfservaring wordt dit project gerealiseerd in een stage van tien of elf opeenvolgende weken (50 werkdagen). Naast hun eindwerkproject is er zeker ook wat ruimte om gewoon in het team mee te draaien om meer ervaring op te doen.

Wanneer vindt de stage plaats?

De stage vindt plaats gedurende elf opeenvolgende weken (vijftig werkdagen).  Dagstudenten hebben op dat moment al hun andere vakken achter de rug en kunnen zich voltijds aan het bachelorproef wijden. Het is dan ook de bedoeling dat ze voltijds in het bedrijf aanwezig zijn binnen de werkuren die gangbaar zijn in het bedrijf. Wanneer ze toch nog één of twee vakken moeten volgen, kunnen ze in afspraak met het bedrijf naar de lessen komen, op voorwaarde dat ze hun vijftig dagen volbrengen.

De meeste stages vinden plaats in het tweede semester (meer bepaald de periode van 24 maart 2025 tot halverwege juni, de slotpresentatie voor de jury vindt plaats op donderdag 19 juni 2025. Een beperkt aantal studenten doet zijn bachelorproef in het eerste semester (oktober tot januari). Afstandsstudenten plannen de realisatie van hun bachelorproef zelf in overleg met het bedrijf en de begeleidende docent.

Sommige studenten hebben een afwijkend traject. Zij spreiden hun stage misschien over een heel semester (bijv. drie dagen per week). Studenten die een verkort traject volgen (i.e. een tweede diploma binnen toegepaste informatica), doen een stage van 30 dagen (zonder scriptie).

Hoe meld ik als bedrijf dat ik een stage-bachelorproef aanbiedt?

Vul dit informatiedocument in en stuur dit naar pim.debaere@vives.be, de coördinator van stage en bachelorproef. Dit gebeurt best tegen eind september 2024, want dat beginnen de studenten te zoeken naar een stageplaats. Voor een stage in het eerste semester komt dit best nog vroeger.

Welke specialisaties hebben we in de opleiding toegepaste informatica?

In onze opleiding studeren studenten af in vier specialisaties:

  • Software Development: ontwikkeling van webapps en mobiele apps in diverse technologieën.
  • Cybersecurity & Infrastructure: IT-infrastructuur, cloud computing, cybersecurity, network automation (scripting, Devops, …).
  • Artificial Intelligence: AI-practitioners. Goede basis in software development, met uitstekende kennis van data analytics, machine learning en deep learning. Zullen geen algoritmen ontwerpen, maar problemen analyseren en bestaande algoritmen en libraries toepassen op datasets en integreren in software.
  • Business & IT: uitstekende opleiding in business intelligence, functionele analyse en business software (ERP, Sharepoint, PowerApps, …).