De voornaamste doelstelling van ‘Cel Mens en Paard’ is verenigen.
Praktisch hebben wij volgend actieplan opgesteld:
1. Het oprichten van een digitaal platform met volgende informatie, deels vrij toegankelijk, deels voor leden:
- Nuttige informatie, methodiek en resultaten van wetenschappelijk onderzoek.
- In kaart brengen van het werkveld en oplijsten van alle actoren binnen EAT, EAP, Equicoaching, Hippotherapie, Therapeutisch paardrijden, Assinotherapie…, met als doel potentiële cliënten bij de meest geschikte zorgverlener te brengen, het contact tussen therapeuten onderling te vereenvoudigen en de verschillende werkvelden dichter bij elkaar te brengen.
- Inventarisatie van het opleidingsaanbod m.b.t. equitherapie in Europa.
- Aankondiging van evenementen, seminaries, congressen en bijscholingen in het kader van het gebruik van paarden in de zorg.
- Vermelding ‘intervisiemomenten’: Geplande samenkomsten voor geïnteresseerde therapeuten en andere belanghebbenden voor gemodereerde discussie en overleg (kerngroep).
- Bibliotheek met interessante boeken, artikels, studies…
- Links naar websites en info op het internet
- …
2. Opbouw en uitbreiding van een Europees netwerk
De Onderzoeksgroep Dier heeft al heel wat contacten binnen Europa. De intense samenwerking met de Nederlandse Stichting ZorgPK’s, kan een belangrijke basis voor deze doelstelling betekenen. Deze samenwerking zou pas helemaal tot zijn recht komen als ze op Europees niveau kan worden uitgebreid en verder gezet (contacten met o.a. Engeland, Italië, ….).
3. Ontwikkeling van standaarden en omschrijven van ‘good practices’ om hieraan, uitgaande van de kerngroep en in nauwe samenspraak met het werkveld, een accreditatiesysteem voor hippotherapeuten te koppelen.
4. Het verder uitbouwen van de erkenning van het beroep door te lobbyen bij overheden, welzijnsinstellingen en mutualiteiten. Om voldoende gewicht in de schaal te leggen is samenwerken hier van groot belang.
5. De herkenning van het beroep verhogen door middel van een goed onderbouwde communicatiestrategie en een overkoepelend marketingplan.
6. Het inventariseren en inrichten van opleidingen in het kader van hippotherapie, in samenwerking met verschillende (o.a. Nederlandse en Belgische) partners (hogescholen, universiteiten).
7. Het ondersteunen en verder uitbouwen van wetenschappelijk onderzoek door:
- adviseren bij en aanvragen van pilootprojecten rond hippotherapie en equicoaching;
- Ontwerpen van protocollen voor uniformisatie van het wetenschappelijk onderzoek zodat dit ook statistisch significante resultaten kan opleveren (standaardisatie methodiek);
- Standaardisatie voor- en nascreening.
8. Het in kaart brengen van de economische meerwaarde van hippotherapie
9. Het organiseren van een twee-jaarlijks congres met :
- Workshops
- Voordrachten
- Interessante ontwikkelingen in onderzoek en werkveld
- Voorstellen van nieuwe ‘therapieën’/werkvormen
- Netwerkmomenten
- Discussiemomenten