Pijler 2: Leeractiviteiten

In deze pijler draait het om het selecteren van de juiste leeractiviteiten die nodig zijn om de vooraf gestelde leerdoelen te behalen. Als lesgever heb je de taak om activiteiten te kiezen die zowel cognitieve als sociale vaardigheden bevorderen en het leren in een CSCL-context ondersteunen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voor het ontwerpen van effectieve leeractiviteiten:

1. Start vanuit een betekenisvolle context

Een effectieve leeractiviteit begint met een betekenisvolle of authentieke context. Dit betekent dat je de lerenden prikkelt door ze te betrekken bij onderwerpen die relevant en interessant voor hen zijn. Dit kan door bijvoorbeeld een actueel probleem voor te leggen of hen uit te dagen om iets nieuws te ontdekken. Het doel is om de nieuwsgierigheid van de lerenden te wekken en ze actief te laten leren.

2. Gebruik probleemgestuurd leren

Het probleemgestuurd leren is een krachtige methode waarbij lerenden een complex, maar concreet probleem voorgeschoteld krijgen. Deze methode stimuleert kritisch denken en samenwerking, omdat het probleem niet alleen met theorie, maar ook met praktische, gezamenlijke oplossingen benaderd moet worden. Ook projectmatig werken kan hier goed bij aansluiten, waarbij lerenden werken aan een gezamenlijk project om een specifiek doel te bereiken.

3. Laat lerenden digitale content creëren

Geef lerenden de kans om digitale content te creëren met behulp van educatieve technologie. Dit kan variëren van het ontwikkelen van apps, het schrijven van papers, het bouwen van prototypes, tot het ontwerpen van websites of andere digitale producten. Door digitale tools in te zetten, leren studenten niet alleen inhoud, maar ook hoe ze technologie kunnen gebruiken om hun kennis op een creatieve manier vorm te geven. Zorg ervoor dat lerenden op de hoogte zijn van de regels omtrent auteurs- en portretrecht wanneer ze content creëren.

4. Bied autonomie en verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om lerenden een grote mate van autonomie en verantwoordelijkheid te geven in hun leerproces. Dit sluit aan bij het concept van zelfregulerend leren, waarbij lerenden actief plannen, monitoren en evalueren wat ze leren. Door deze verantwoordelijkheid over hun leerproces te geven, worden ze meer gemotiveerd en ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden zoals zelfdiscipline en onafhankelijkheid.

5. Stimuleer sociale interactie

Sociale interactie is essentieel in CSCL-activiteiten. Of het nu in een fysieke of virtuele ruimte is, het is belangrijk dat lerenden voldoende mogelijkheden krijgen om met elkaar te communiceren en samen te werken. Het sociale aspect van leren helpt niet alleen om kennis te delen, maar ook om sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Het is belangrijk om leeractiviteiten te ontwerpen die sociale interactie vereisen, zoals groepsprojecten, peer-feedback, of gezamenlijke problem-solving sessies. De ondersteuning en feedback die lerenden krijgen, speelt hierbij een grote rol, zoals verder toegelicht in pijler 3.


Wil je meer leren over het ontwerpen van leeractiviteiten in een CSCL-context?
Bekijk de andere pijlers voor verdere inzichten in het creëren van effectieve leeromgevingen.

Lees verder over de volgende pijler: Evaluatie organiseren