CSCL-Readiness: Een sleutel tot Succesvol Online Groepswerk?
CSCL-readiness (Xiong & Ton, 2015) verwijst naar de mate waarin een lerende zich voorbereidt op en zich kan aanpassen aan online groepswerk. Het gaat hierbij om drie belangrijke factoren:
- Motivatie om actief bij te dragen aan (online) groepswerk.
- Aanpassingsvermogen ten opzichte van de gebruikte educatieve technologie.
- Bereidheid om positieve sociale interacties na te streven.
Onderzoek vanuit de Vives Hogeschool toont aan dat er een sterk verband bestaat tussen intrinsieke motivatie en de mate van CSCL-readiness. Bovendien kan het vooraf meten van deze bereidheid voorspellen hoe goed lerenden zullen functioneren in sociale interacties tijdens groepswerk, zowel online als fysiek (Dejonckheere, Dekoninck, Caenen, & Schelstraete, 2022).
Om het volledige potentieel van CSCL (Computer-Supported Collaborative Learning) te benutten, is het essentieel om zowel de motivatie als de technologische en sociale vaardigheden van lerenden te ondersteunen. Door vooraf inzicht te krijgen in de CSCL-readiness van lerenden, kunnen docenten gerichter lesactiviteiten ontwerpen waarbij samenwerking centraal staat. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld groepen op basis van CSCL-scores samen te stellen of te herstructureren om conflicten te voorkomen, of om specifieke technische ondersteuning aan te bieden waar nodig.
Referenties
Dejonckheere, P., Dekoninck, H., Caenen, L., & Schelstraete, G. (2022). Meer aandacht nodig voor CSCL-Readiness, sociaal gedrag en intrinsieke motivatie bij online leren. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 40(1), 19-38.
Dejonckheere, P., Dekoninck, H., Caenen, L., & Schelstraete, G. (2022). Meer aandacht nodig voor CSCL-Readiness, sociaal gedrag en intrinsieke motivatie bij online leren. Poster gepresenteerd op Velov 2021 – hogeschool VIVES, campus Brugge. Link naar de poster
Xiong, Y., & Ton, Y. (2015). Assessing learners’ readiness for computer-supported collaborative learning (CSCL): A study on initial development and validation. Journal of Computing in Higher Education, 2-43.
CSCL-Readiness en het Ervaren van een Social Space
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de mate van CSCL-readiness invloed heeft op het sociale gedrag van lerenden tijdens online groepswerk. Er zijn duidelijke verschillen tussen lerenden met een hoge en een lage CSCL-readiness op het gebied van zowel positief als negatief sociaal gedrag:
Lerenden met een hoge CSCL-readiness ervaren de sociale interacties tijdens groepswerk aanzienlijk positiever. Ze voelen zich meer op hun gemak in de sociale dynamiek van de groep en zijn beter in staat om constructieve en effectieve interacties aan te gaan.
Lerenden met een lage CSCL-readiness rapporteren daarentegen meer negatieve sociale interacties. Ze ervaren vaak meer frustratie, misverstanden of conflicten tijdens het groepswerk, wat kan leiden tot een minder productieve en minder aangename samenwerking.
Deze bevindingen benadrukken het belang van CSCL-readiness voor het creëren van een positieve ‘social space’ binnen groepswerk, vooral in online omgevingen. Lerenden die goed voorbereid zijn op de samenwerking en sociale interacties kunnen een veel positievere ervaring hebben, wat de algehele leerresultaten ten goede komt.
Referenties
Dejonckheere, P., Dekoninck, H., Caenen, L., & Schelstraete, G. (2022). Meer aandacht nodig voor CSCL-Readiness, sociaal gedrag en intrinsieke motivatie bij online leren. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 40(1), 19-38.
CSCL-Readiness en de Dimensies van de Intrinsic Motivation Inventory
Het onderzoek toont aan dat er significante verschillen zijn tussen lerenden met een hoge en een lage CSCL-readiness op de verschillende schalen van de Intrinsic Motivation Inventory (IMI): interesse, competentie, autonomie en druk/spanning.
- Interesse: Lerenden met een hoge CSCL-readiness rapporteren meer interesse in de uitgevoerde activiteit in vergelijking met hun peers die een lage CSCL-readiness hebben. Ze zijn meer betrokken bij de taak en ervaren deze als boeiender.
- Competentie: Deze lerenden voelen zich ook meer competent in hun rol binnen het groepswerk. Ze hebben vertrouwen in hun vaardigheden en zijn beter in staat om de benodigde taken effectief uit te voeren.
- Autonomie: Lerenden met een hoge CSCL-readiness ervaren meer autonomie. Ze voelen zich meer in controle over hun leerproces en de manier waarop ze bijdragen aan het groepswerk.
- Druk/spanning: Ten slotte geven lerenden met een hoge CSCL-readiness aan minder spanning te ervaren. Ze voelen zich minder gestrest of overweldigd door de taak en de sociale dynamiek van de groep.
Deze bevindingen benadrukken de waarde van CSCL-readiness voor de intrinsieke motivatie van lerenden. Hoe beter een lerende voorbereid is op de sociale en technische aspecten van groepswerk, hoe positiever ze de ervaring zullen beleven op de vier dimensies van motivatie: interesse, competentie, autonomie en spanning.
Referenties
Dejonckheere, P., Dekoninck, H., Caenen, L., & Schelstraete, G. (2022). Meer aandacht nodig voor CSCL-Readiness, sociaal gedrag en intrinsieke motivatie bij online leren. Tijdschrift voor Hoger Onderwijs, 40(1), 19-38.
Samenwerkend leren evalueren in een CSCL-taak: eerste exploratief onderzoek met een nieuw beoordelingsinstrument
In sommige situaties is het voor lesgevers die CSCL-opdrachten inzetten lastig om een goed zicht te krijgen op de sociale processen die binnen de verschillende groepen plaatsvinden. Hierdoor is het moeilijk om kwaliteitsvolle feedback te geven aan groepen of is het moeilijk voor groepen om aan de hand van de ontvangen feedback de eigen groepsprocessen bij te sturen:
- groepen zijn meestal tegelijkertijd aan het werk (elk op een eigen pc bijvoorbeeld);
- groepsopdrachten worden deels online uitgevoerd;
- sommige lerenden werken online mee aan een opdracht (bv van thuis uit);
- enzovoort.
Een mogelijk aanpak is het gebruik van zelfevaluaties en evaluaties door teamgenoten (peers). Hiertoe werd door het Expertisecentrum Onderwijsinnovatie, binnen een exploratief , een eerste beoordelingsinstrument ontworpen op basis van vier kenmerken van samenwerkend leren (zie ook didactisch uitgangspunt – pijler 3).
Het beoordelingsinstrument is een kijkwijzer voor lerenden en lesgevers en focust op:
- sociale vaardigheden;
- status in de groep;
- meelopen met de groep;
- off-task-gedrag.
In een beperkte studie wordt het evaluatie-instrument voorgesteld en worden resultaten beschreven van zelfbeoordelingen en beoordelingen door peers in de context van een CSCL-taak. Het onderzoek werd uitgevoerd met studenten uit het tweede jaar van de opleiding educatieve bachelor kleuteronderwijs in het kader van een groepswerk voor het opleidingsonderdeel Agogische Vaardigheden. Het beoordelingsinstrument is gebaseerd op de bevindingen van Le, Janssen en Wubbels (2018), die stellen dat de kwaliteit van het samenwerken terug te brengen is tot 4 specifieke kenmerken: sociale vaardigheden, status in de groep, meeloopgedrag en off-task-gedrag. We bekeken de resultaten van het beoordelingsinstrument vanuit zelfbeoordelingen en vanuit beoordelingen door peers.
Resultaten geven aan dat het identificeren van eigenschappen van sociale vaardigheden minder accuraat blijkt te gebeuren vergeleken met de overige kenmerken van samenwerkend leren (status, meelopen, off-task-gedrag). In onderstaande figuur zijn beoordelingen door peers en zelfbeoordelingen voor sociale vaardigheden (rood) weergegeven. De zwarte rechte representeert de ideale situatie (perfecte overeenstemming).
De beschreven verschillen worden geïnterpreteerd in termen van zichtbaarheid van gedrag, dispositioneel inzicht, zelfkennis en ervaring met het gebruik van beoordelingssystemen en beoordelingscriteria. Een aantal didactische handvatten wordt aangereikt voor CSCL-contexten:
- Zelf- en peerbeoordelingssystemen veelvuldig gebruiken
- Kleine groepen (max 6) hanteren en vaste groepssamenstelling
- Kenmerken van samenwerkend leren ontrafelen
- Aandacht voor cognitieve en sociale lesdoelen
- Beoordelingen op voorhand duiden en motiveren
Referenties
Le, H., Janssen, J., & Wubbels, T. (2018). Collaborative learning practices: Teacher and student perceived obstacles to effective student collaboration. Cambridge Journal of Education, 48, 1, 103-122.
Effecten van CSCL op sociaal en cognitief gedrag
PWO Effecten van CSCL in de virtuele en fysieke ruimte - Onderzoeksrapport3