



Wiskunde door onderzoekend leren




In Vlaanderen zien we de afgelopen 20 jaar een sterk dalende trend op vlak van wiskundeprestaties binnen ons onderwijs. Dit terwijl de onderwijstijd voor het vak alleen maar is toegenomen (Faddar, 2020). PISA en TIMSS-resultaten tonen aan dat de achteruitgang zich strekt over verschillende leeftijden. Vooral de resultaten op vlak van meten en metend rekenen zijn beneden alle peil bij leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad B-stroom (Faddar, 2020). Tegelijkertijd geven leerkrachten aan dat ze met twijfels en onzekerheden zitten bij het aanbrengen van wiskundige concepten. Men spreekt over een zekere rekenangst, wat negatieve gevolgen heeft op de lesaanpak en bijgevolg ook de leerresultaten van jongeren (Burte et al, 2020; Mizala, Martinez & Martinez, 2015).
Gesteund op deze vaststellingen kunnen we concluderen dat er nood is aan nieuwe manieren om onze onderwijspraktijk te versterken. Wanneer we kijken naar praktijken die hoog effectief wiskundeonderwijs in de hand werken (NCTM, 2014), dan zien we hierin een grote overlap met de didactiek van onderzoekend leren. Onderzoek op beperkte schaal toonde al aan dat een STEM-aanpak, waarin de didactiek een centrale plaats heeft, bijdraagt tot een hoger leerrendement voor wiskunde (Kong & Mohd Matore, 2021). Echter, er is op Vlaamse bodem nog weinig onderzoek naar gedaan.
In dit project voerden we praktijkonderzoek uit vanuit de hypothese dat de didactiek van onderzoekend leren gunstig is voor het aanleren van wiskunde. Dit realiseerden we via ontwerponderzoek (“design-based research”) waarbij we met enkele pilootscholen lesmateriaal ontwikkelden en uittestten. Het lesmateriaal bestaat uit een lessenreeks van 4 lessen rond de leerinhouden ‘volume, inhoud en soortelijk gewicht (drijven/zinken)’ en werd getest in 6 scholen.
In het eerste projectjaar werd door middel van een quasi-experiment het vernieuwde lesmateriaal en de aanpak vergeleken met een traditionele vorm van lesgeven voor wat betreft leerwinst. In het tweede projectjaar werd meer ingezoomd op de kracht van didactiek van onderzoekend leren en hoe dit zich verhoudt tot meer traditionele vormen van lesgeven, zoals directe instructie. Ook de ervaringen van de leerkrachten met de aanpak en het lesmateriaal werden in kaart gebracht.
Met dank aan de leerkrachten van het 6e leerjaar van Freinetschool De Torteltuin Poperinge, Centrumschool De Beuk Deerlijk, Vrije Basisschool Sint-Amandscollege Zuid Kortrijk, Gaverke College Waregem en de wiskundeleerkrachten van de 1e graad B-stroom van SIGO Eernegem en MMI Kortemark.
In ontwikkeling
Wil je op de hoogte gehouden worden van de resultaten van dit project? Laat je gegevens hier achter.
In ontwikkeling
Wil je op de hoogte gehouden worden van de resultaten van dit project? Laat je gegevens hier achter.
In ontwikkeling
Wil je op de hoogte gehouden worden van de resultaten van dit project? Laat je gegevens hier achter.