Communiceren met ouders
Communiceren met ouders kun je uiteraard op verschillende manieren. Voor en na de lesuren heb je vaak informeel, mondeling contact met de ouders. Ook oudercontacten verlopen over het algemeen mondeling.
Maar om de ouders op die ouders te informeren over evenementen zoals het oudercontact, schoolreis, een zieke leerkracht etc. worden vaak schriftelijke communicatiemiddelen ingeschakeld. Vaak wordt een brief meegegeven aan het kind, soms wordt iets bekendgemaakt via de schoolwebsite of een weblog en heel af en toe via e-mail. Om zeker te zijn dat alle ouders worden bereikt, wordt nog vaak gebruik gemaakt van de brief.
Algemene tips
Ken de ouders
Dit wil zeggen dat je best weet of er al dan niet kansarme of allochtone ouders zijn. Schriftelijke communicatie kan in dat geval moeilijk verlopen. Alles wat je schrijft, moet hieraan aangepast zijn. Kies voor een eenvoudige en korte formulering, werk met pictogrammen, met kleuren (bv. blauw betekent dat je iets moet meebrengen, rood is iets dat gelezen en getekend moet worden enz.), foto’s of stempels. Vertel aan de kleuters dat ze een brief meekrijgen, wat de inhoud en de bedoeling ervan is.
Daarnaast moet je ook rekening houden met bijzondere gezinssituaties, zoals éénoudergezinnen, pleeggezinnen, gescheiden ouders enz. Pas je aanspreking aan! Je kan extra brieven meegeven of opsturen. Informeer je of de school een beleid voert hieromtrent.
Verduidelijk je werkwijze
Bepaal duidelijk de bedoeling en de werkwijze van elke soort schriftelijke communicatie. Welke dingen zal je waar noteren? Wanneer en hoe wordt het meegegeven? Verwacht je reactie van de ouders? Welke signalen gebruik je (bv. kruisje op de hand betekent dat er een mededeling in het heen- en-weerschrift staat). Informeer de ouders duidelijk over de bedoeling en de werkwijze.