Kenmerken en aanpak

Kenmerken en aanpak

Hoe schrijf je een visietekst?

Een visietekst schrijven is veel meer dan het uittypen van een tekst. De verschillende stappen van het schrijfproces doorloop je ook bij het schrijven van een bachelorproef. Deze stappen doorloop je een voor een, maar ook door elkaar. Soms moet je immers een vroegere stap herwerken om verder te kunnen schrijven.

Verkenning

Je bachelorproef sluit aan bij een breed en actueel maatschappelijk thema. Aan jou om binnen dit thema een boeiend deelthema te kiezen. Kies een onderwerp dat je interesseert, maar kies ook een haalbaar onderwerp. Ga na of er voldoende materiaal voor handen is. Lees, voor je beslist, al een aantal teksten en artikelen, google je onderwerp even … Een deelthema afbakenen is ook belangrijk aangezien je visietekst een beperkt aantal pagina’s telt. Vermijd dus vage onderwerpen en kies voor een voldoende concreet deelthema.

Hou ook voor ogen dat een bachelorproef een min of meer objectieve weergave is van de literatuur die je gelezen hebt. Je vertrekt dus vanuit bronnenmateriaal en niet vanuit jouw mening of gevoel.

 

Informatie verzamelen

Om een visie te ontwikkelen op een bepaald onderwerp, ga je eerst bestaande literatuur raadplegen. Wellicht hebben mensen voor je al nagedacht over het specifieke thema en kan je bij hen reeds interessante informatie vinden. Dit noemen we de literatuurstudie. Het is de bedoeling dat je een veelzijdige visie ontwikkelt op het onderwerp. Je promotoren en medestudenten kunnen je op weg helpen. Het stappenplan informatievaardigheden is een houvast bij deze zoektocht. Meer informatie over deze informatievaardigheden vind je op Toledo onder het tabblad Bibliotheek.

stappenplan informatievaardigheden

Leg een documentatiemap aan en maak goede aantekeningen. Kopieer geen stapels bronnen, maar wees selectief en verzamel enkel wat je kan gebruiken. Maak notities in je eigen woorden en dwing je jezelf om de teksten die je leest te begrijpen. Noteer meteen ook je bronnen volgens de APA-normen. Deze gegevens later weer opzoeken kost veel tijd.

Informatie ordenen

Je visietekst zelf is geen opsomming van feiten of een samenvatting van de teksten die je gelezen hebt. In je visietekst vertel je een verhaal. Om alle informatie die je gelezen hebt te verwerken, heb je een rode draad nodig. Die rode draad kan je opbouwen aan de hand van de antwoorden op volgende vragen:

Waar gaat mijn bachelorproef eigenlijk over?

Wat wil nu ik beweren?

Welke (deel)vragen wil ik beantwoorden?

 

Dergelijke vragen zijn de kapstokken om een schrijfplan of mindmap op te stellen.

 

Ook je onderzoeksvraag helpt je een verhaal te vertellen. Een goed gekozen onderzoeksvraag is belangrijk. Een te brede onderzoeksvraag zorgt voor een vage tekst en de kans dat je verloren loopt tussen alle bronnen is groot. Bij een te smalle onderzoeksvraag daarentegen wordt het moeilijk om voldoende informatie te vinden en een bachelorproef met voldoende diepgang, wordt dan ook een hele uitdaging.

 

Bedenk dus hoe je je verhaal in grote lijnen wil vertellen. Hou hierbij ook rekening met de verschillende onderdelen van een visietekst. Neem ter inspiratie ook even de teksten van medestudenten door en maak een schets van je eigen tekst. Bespreek wat je wil vertellen met anderen en ga zo na of wat je wil vertellen voldoende duidelijk is. Ook je promotor kan je hierbij helpen.

Uitschrijven

Op basis van de informatie die je verzameld en geordend hebt, kan je nu je de eerste versie van je tekst uitschrijven. Begin met kleine stukjes tekst, met de antwoorden op de vragen die je in de vorige stap stelde, met ideeën die je tijdens het lezen op papier hebt gezet … Die verschillende flarden tekst samen vormen je eerste versie. In die eerste versie zullen fouten zitten. Neem dus ook de tijd om je tekst te herschrijven. Soms is het nodig om zaken opnieuw te ordenen of zelfs helemaal te schrappen. Controleer of de boodschap die je wil brengen voldoende duidelijk is en zorg voor een goed leesbare tekst. Laat de verschillende onderdelen van een tekst logisch op elkaar aansluiten. Neem je lezer bij de hand en zorg aan het begin van een hoofdstuk of een paragraaf voor een inleidend tekstje waarin je aangeeft wat volgt en waarom je daarop ingaat. Hou ook rekening met duidelijke alinea’s, signaalwoorden …

Controle

Iedere verbeterbeurt levert een nieuwe betere versie op. Taalfouten verdwijnen, je tekst wordt duidelijker en is logischer opgebouwd. Laat je tekst nalezen. Als schrijver heb je heel wat informatie in gedachten die misschien niet expliciet in je tekst is opgenomen. Je tekst laten nalezen, helpt je om een betere tekst te schrijven. Hou er dus rekening mee dat feedback op jouw tekst enkel positief bedoeld is en geen kritiek is op jou.